Ha valaki azt állítja, hogy autóban ülve a szeme az útra tapad, és maximum annyi időre veszi le róla, amíg a sebességmérőre pillant, nos akkor ez az illető valószínűleg hazudik. A fiatal jogsisok különösen veszélyben vannak a figyelem elkalandozása miatt.

A New England Journal of Medicine orvosi szaklap felmérését ismerteti a HáziPatika.com: a kutatási eredmények alapján az autóvezetők a vezetési idő mintegy tíz százalékában nem az útra figyelnek, hanem egyéb dolgok terelik el a figyelmüket, például a tükrök igazgatása, az evés vagy az út másik oldalán történt baleset.

A gyakorlott vezetőknél ezek a pillanatok – a kockázatot megduplázó telefon kivételével – nem fokozták a balesetveszélyt, ám a kezdőknél igen megnövelték. Háromszorosára fokozta a balesetveszélyt a vezetés közbeni evés, négyszeresére az SMS-ezés és nyolcszorosára a menet közbeni keresgélés az elgurult, lecsúszott holmik után.

Mi vonja el a figyelmet autóvezetés közben? 2 A figyelmet elterelte az is, ha a tükröket vagy az ablakokat igazgatták, illetve ha a rádiót vagy a légkondicionálót nyomkodták. Az eredményekről részletesen olvashat a HáziPatika.com portálon a Miért történik annyi autóbaleset? című cikkben.

Ha pedig megtörténik a baj, jobbak a túlélési esélyeink, ha nem vagyunk kövérek. Szintén a HáziPatika.com mutatta be azt az Emergency Medicine Journal című online lapban megjelent vizsgálatot, amely szerint az elhízott autóvezetők jóval gyakrabban halnak meg közúti balesetekben, mint a normál testsúlyúak.

A kutatást végzők két teóriát is felvázoltak, az első szerint a fő probléma az lehet, hogy a túlsúlyos sofőrök esetében nem fog megfelelően az öv, mivel a vastag szövetréteg miatt nem tud biztonságosan ráfeküdni a testre. A másik azt állítja, hogy a túlsúlyos vezetők többnyire rosszabb egészségi állapotban vannak, ezért az ő szervezetük könnyebben adja fel a küzdelmet egy baleset esetén. Hol az igazság? Egyelőre nem tudjuk, de nem érdemes túlsúlyosnak lenni. Olvassa el a HáziPatika további érdekes tényeket is tartalmazó, a Balesetnél is hátrány a kövérség című cikkét.