Azonnali hatállyal felfüggesztette kedden egyik legnépszerűbb műsorvezetőjét, Jeremy Clarksont a BBC. Clarkson műsora, a Top Gear autós magazin következő három epizódját is kivették a vasárnapi programból.


A brit közszolgálati médiatársaság kedden este csak annyit közölt, hogy Clarkson “összetűzésbe keveredett” a Top Gear egyik producerével, akit állítólag meg is ütött. Az eset még a múlt héten történt, a BBC hétfőn értesült róla, és kedden intézkedett. Az 54 éves műsorvezetőt a BBC közleménye szerint a vizsgálat idejére függesztették fel. A bulvárlapok már azt is tudni vélik, hogy az egyik asszisztens egy külső forgatási helyszínen azért kapott pofont, mert nem készült el időben a vacsora.

Clarkson 2002 óta vezeti a világ számos országában vetített autós műsort, és korántsem ez az első botránya. A médiasztár nem egészen egy éve maga ismerte el, hogy a BBC “utolsó figyelmeztetésben” részesítette, miután kiderült, hogy egy korábban felvett, de adásba végül nem került műsorrészletben rasszistának minősített kijelentést tett.

Clarkson – bár tagadta a terhére rótt vádat – annak idején elmondta: a BBC egyértelműen közölte vele, hogy kirúgják, ha még egyszer ilyesmi előfordul. Néhány éve, amikor a brit közalkalmazottak sztrájkkal tiltakoztak a nyugdíjrendszer jelentős megszigorítása ellen, a műsorvezető élő adásban közölte, hogy a sztrájkolók mindegyikét legszívesebben agyonlövetné.

Nem sokkal korábban a bal szemére világtalan, glasgow-i születésű előző brit miniszterelnököt, Gordon Brownt “félszemű skót idiótának” nevezte, és amikor a BBC bocsánatkérésre kötelezte, csak a “skót” és a “félszemű” jelzők negatív értelmű használatáért volt hajlandó elnézést kérni, az “idióta” minősítésért nem.

Clarkson tavaly komoly diplomáciai botrányt kavart, amikor a stábbal Argentínában forgattak, és a műsorhoz használt egyik veterán autó, egy 1991-es Porsche 928GT a H982 FKL brit rendszámot viselte. Az argentin közönség és a kormány is azonnal provokációt kiáltott, mivel úgy értelmezték, hogy a Top Gear csapata ezzel a rendszámmal a Falkland-szigetekért 1982-ben megvívott, Nagy-Britannia győzelmével végződött véres brit-argentin háborúra akarta emlékeztetni a vendéglátó országot.

A stábot fizikai atrocitások érték, és a műsor készítői a kocsikat hátrahagyva menekülni kényszerültek az országból. A BBC a tavaly októberi incidens után még megvédte Clarksont, merő véletlennek minősítve a rendszám feliratát.