Azoknak az autósoknak, akik év végi évfordulóval kötötték újra kötelezőjüket, a hét végéig kell rendezniük az esedékes, baleseti adóval növelt díjrészletet. Mivel a március 1-jei határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik, csekken csütörtöktől már senki ne próbálja rendezni az összeget. Péntek délelőttig az átutalás, azután zárásig az adott biztosító ügyfélszolgálati irodájában történő személyes befizetés a megfelelő opció – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
 

Postán már késő befizetni a kötelezőt 1
Postán már késő befizetni a kötelezőt 2

Postán már késő befizetni a kötelezőt

Postán már késő befizetni a kötelezőt

Postán már késő befizetni a kötelezőt 5
Postán már késő befizetni a kötelezőt 6
Fotó megosztása:
Postán már késő befizetni a kötelezőt 7


Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétől fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé. Mivel idén március elseje vasárnapra esik, az összegnek a gyakorlatban már február 27-én meg kell jelennie a biztosító számláján.
 
Ha egy biztosító a határidő lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály komoly lépésre kötelezi: törölnie kell az adott szerződést. Az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, amelynek mértéke – az autó teljesítményétől függően – naponta 270-630 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

Olvastad? Brutálisan megdrágult a kötelező!
 
A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség időszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia az akár többmilliós kártérítést is. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló fizetési kötelezettséget is jelenthet.
 
A több millió értesítés közül óhatatlanul elkallódhat néhány a postai kézbesítés során, de ez nem mentesíti az ügyfelet a következményektől. A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelműen az ő felelőssége.