Autós túra indul az óriáspandák kínai hazájába, Szecsuan tartományba azokból az európai országokból, amelyeknek valamely állatkertjében pandát is tartanak. A 21 ezer kilométeres utat 65 nap alatt teszi meg 13 terepjáróval a 40 tagú expedíció, amelynek Ausztriából, Belgiumból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Németországból és Spanyolországból lesznek résztvevői – jelentették be a bécsi (schönbrunni) állatkertben.

Autós pandatúra indul Kínába 1
Autós pandatúra indul Kínába 2

Autós pandatúra indul Kínába

Autós pandatúra indul Kínába

Autós pandatúra indul Kínába 4
Fotó megosztása:
Autós pandatúra indul Kínába 5


A szecsuani turisztikai hivatal a pandát tartó állatkertek képviselőit hívta meg látogatásra Szecsuanba, ahol az óriáspandák 80 százaléka él. Ausztriából a schönbrunni intézmény két munkatársa, két fiatal tiroli biológusnő vesz részt a maratoni kiránduláson, amelyről filmet forgat a kínai állami televízió és a BBC is.

A “panda jegyében” Kínába látogató nemzetközi csoport május 15-én indul útnak és a déli selyemúton – Olaszországon, Görögországon, Törökországon, Iránon, Pakisztánon, Indián, Bangladesen és Mianmaron keresztül – éri el a délnyugat-kínai tartományt.

A Schönbrunnban élő, Kínától kölcsönkapott pandapárnak, Yang Yangnak és Long Hunak már háromszor is voltak utódai: 2007-ben, 2010-ben és 2013-ban. A két idősebb pandakölyök a kétéves kort elérve már visszakerült Kínába, egy ottani tenyésztőközpontba. A bécsi állatkert Európában az egyetlen, ahol természetes úton fogant utódja a pandáknak.