A kaliforniai Alameda kikötőjében bukott le a Tesla elektromos madárkája, a sirályszárnyas Model X, amit épp talajgyakorlat közben filmeztek le. 2012-ben mutatta be az amerikai villanyautó-vállalat az egyterűt, amit 2013-ra ígértek, de a sorozatgyártás csak 2015 végén, legkésőbb 2016 elején kezdődik. A Tesla weboldalán már előrendelhető a modell.
A Model X szerkezetének 60 százaléka azonos a Model S-sel, így a fejlesztési költségek nagy része megspórolható volt. Ahogy a szedán, úgy a szabadidő-autó is háromféle akkumulátorcsomaggal lesz rendelhető, 40, 60 és 85 kWh-s kivitelben, a hatótávolság ennek megfelelően változik 230-435 kilométer között. A telepeket a minél alacsonyabb súlypont érdekében a padlóba süllyesztették. 
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 1
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 2

Lebukott a sirályszárnyas villanyautó

Lebukott a sirályszárnyas villanyautó

Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 8
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 9
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 10
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 11
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 12
Fotó megosztása:
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 13
A Model X-ben minden tengelyhez jut egy-egy villanymotor, amely közvetlenül pörgeti a kerekeket. Állítólag gyorsulásban lenyomja a Porsche 911-est, amely 4,6 másodperc alatt éri el álló helyzetből 100 km/órát, a Tesla gépének ehhez állítólag elég 4,4 másodperc is. Végsebessége 180-190 km/óra körül alakul.
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 14
Az autó formailag emlékeztet az S-re, különlegességét az adja, hogy míg az első ajtók hagyományosan nyílnak, addig hátul felfelé nyíló elemeket alkalmaztak. Az autóban akár héten is utazhatnak egyszerre, és emellett jut hely a csomagoknak, hiszen nemcsak hátul, de a kocsi orrában is kialakítottak egy csomagtartót. 
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 15
Nem olcsó a Tesla Model X, az alapmodellért 50 000 dollár (13 millió forint) kérnek majd , de a legnagyobb akkumulátorral és extrákkal felszerelt kivitel ára 90 000 dollárra (24 millió forint) rúg. 
Lebukott a sirályszárnyas villanyautó 16