Jelenleg a próbaüzem zajlik – mondta az új autópályadíj-rendszerről Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő arra kért mindenkit, hogy “most szólaljon fel (…), most tiltakozzon” a megyei e-matricák ügyében, mert ez az időszak január harmadik hetében lezárul. A kabinet azután tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, és levonja az “értelmes” következtetéseket. Februárban a rendszer már végleges formájában működhet – tette hozzá.

Orbán Viktor jónak nevezte a megyei e-matricák rendszerét, de azzal egyetértett, hogy ha például valaki egy másik megye területén hajt le a sztrádáról, mert ott van az első lehajtó, akkor ne kelljen két megyei matricát megvásárolnia.


A kritikák ellenére marad a január 1-jétől érvényes útdíjrendszer, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára szerint is lesznek korrekciók, de érdemi puhulásra senki ne számítson – erről Orbán előtt Fónagy János a nol.hu-n csütörtökön este megjelent interjúban beszélt.

Elmondta, hogy a rendszer működését folyamatosan figyelemmel kísérik, és ahol az indokolt, a módosításokat végrehajtják. Fónagy szerint is a megyei matricák területi érvényességének dolgában kell tisztább helyzetet teremteni. “Én már december elején felvetettem, életszerűbbnek tartanám, ha a matrica mindig a következő megye első útba eső autópálya-lehajtójáig lenne érvényes” – mondta, hozzátéve: jogosnak tűnnek a megyehatárok felett is átívelő Duna-hidak dupla díját firtató felvetések. És amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy néhány száz méter fizetős útszakasz miatt az ország kapujának számító repülőtérre sem lehet matrica nélkül eljutni – tette hozzá.

“Összesen öt-hat, könnyen orvosolható hibáról beszélhetünk. Ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja” – fogalmazott a parlamenti államtitkár. Arra a kérdésre, hogy milyen számításokat végeztek az útdíjak kiterjesztése, a megyei matricák bevezetése előtt és mennyi bevétellel számoltak, Fónagy János azt válaszolta: vannak tanulmányok, de ezeket később hozzák nyilvánosságra. A megyei matricák bevezetése az optimista feltételezéseink szerint nullszaldós lesz – mondta.

Ezerrel küldik a bírságcsekkeket az autósoknak – itt a részletek!

(Forrás: MTI/nol.hu)