Ha egy 37 éves rendőrtiszt Ferrarival jelenik meg a munkahelyén, és ez nem Abu-Dzabiban történik, az több, mint gyanús. Ezen bukott meg az arab származású birminghami zsaru, Osman Iqbal bűnszervezete is: kollégái azonnal jelentették a belső ellenőrzésnek, hogy olyan autóból látták kiszállni, amelyet hét évnyi fizetéséből sem tudna megvenni.
A hatóságok viszonylag gyorsan felgöngyölítették a szálakat: a korrupt rendőr és társa, a fegyveres rablásért elítélt Talib Hussain (33) kiterjedt bűnbandát üzemeltetett – igaz, annyi eszük volt, hogy nem helyben, hanem a Birminghamtől 170 kilométerre fekvő Londonban.
A két férfi bandája sztriptízbárokban kereste ügyfeleit, akiknek drogot adott el, és titkos luxusbordélyokba szállította el őket, ahol aztán túlterhelték a hitelkártyájukat. Az így szerzett pénzt egy kamu sofőrszolgálaton keresztül mosták tisztára.
A bukott rendőrt azonnal kirúgták a testülettől, és első körben hét év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Időközben azonban az is kiderült, hogy jogosulatlanul megpróbált adatokat lekérni egy rendőrségi adatbázisból; ennek kapcsán februárban újra a bíróság elé kell állnia, és vélhetően további éveket sóznak a nyakába.


Az autó, amivel Osman Iqbal megbukott, egy Ferrari 458 Italia, amelyhez Nagy-Britanniában 177 ezer fontért (71,8 millió Ft) lehet hozzájutni, magyarországi ára valamivel alacsonyabb, 68,9 millió forint, Az autó 4,5 literes V8-as motorja percenkénti 9000 (!) fordulatszámon 570 lóerőt ad le, a forgatónyomaték 540 Nm (6000/percnél). A vegyes ciklus szerinti átlagfogyasztás 13,3 liter/100 km, az autó végsebessége 325 km/óra, álló helyzetből 3,4 mp alatt éri el a százas tempót.

A modellcsalád tavalyi legfontosabb újdonsága a megnövelt teljesítményű kabrió, a Speciale Aperta volt. A 458 jövőre új erőforrást kap; a California T típusban tavaly bemutatkozott, 3,8 literes turbómotor akár 100 lóerővel erősebb lehet a jelenlegi V8-as szívónál.

Nem minden birminghami zsaru korrupt, akit szupersportkocsi volánja mögött látnak a kollégák. Anglia leggyorsabb járőrkocsijáról itt olvashatsz.