Hétfő délután négy óráig összesen 360 ezer e-matricát értékesített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., ebből 210 ezer az idén január elsejével bevezetett megyei matrica volt. Tavaly az év első hónapjában 165 ezer éves országos matricát értékesítettek.


Az új területalapú rendszert a régi mellett vezették be, vagyis a heti (10 napos), havi és éves matricák továbbra is kaphatók, ezekkel érvényességi idejük alatt korlátlanul lehet használni az új fizetős szakaszokat is. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Tíznapos vagy havi matricával nem lehet utólagosan rendezni a jogosulatlan úthasználatot. Függetlenül attól, hogy az autósnál hányszor regisztráltak jogosulatlan úthasználatot a türelmi idő alatt, az 1470 forintos szolgáltatási díjat csak egyszer kell megfizetni.

Becsey Zsolt, közlekedésért felelős helyettes államtitkár az útdíjrendszer eddigi problémáiról azt mondta, hogy mint minden rendszer,  a hazai útdíjrendszer átalakításánál is előfordulhatnak ideiglenes problémák, a türelmi idő ezek kezelését szolgálja.