Bár az idei év aukcióin elkelt tíz legdrágább autóból kilenc Ferrari volt, mégsem egy lovacskás autóval lehetett a legnagyobb vagyonnövekedést elkönyvelni 2014-ben. Hanem egy bikácskással.

A tinédzserálmok örök kedvence, a Lamborghini Countach érte el a legnagyobb értéknövekedést ebben az évben. Egy Countach birtoklása banki befektetési viszonylatban értelmezhetetlen, 175 százalékos vagyongyarapodást hozott idén a tulajdonosnak. A januárban még 2-300 ezer dollárra taksált autók a piac szeszélye folytán év végén már háromnegyed milliót kóstáltak.

Lamborghini Countach

Egy 1979-es LP400 jövő hónapban esedékes arizonai aukcióján a várható eladási ár megüti az egymillió dollárt. 1974 és 1990 között kétezer Countach készült – a Koh-i-Noornál még lehet, hogy csiszolnak nagyobb gyémántot, de az ék alakú Lambo-legendából bizony már nem lesz több, érthető, hogy egyre nő az értéke a fennmaradt példányoknak.

Sunbeam Tiger

A második legnagyobb értéknövekedést egy kevésbé széles körben ismert ritkaság, a Sunbeam Tiger, egy 1964 és ’67 között 7000 példányban gyártott brit roadster tulajdonosai könyvelhették el. Az árveréseken 61%-kal ugrott meg a V8-as motorral szerelt, Carroll Shelby közreműködésével tervezett álmoskás külsejű, de nagyon gonosz Tigerek ára.

Aston Martin Lagonda

A harmadik legtutibb befektetés a veterános bizniszben az Aston Martin Lagonda, a ’76 és ’90 között gyártott lapos orrú, négyajtós szörnyeteg volt az idén.