Az ünnepek alatt az autósok hajlamosabbak lehetnek lazábban kezelni a “zéró tolerancia” szabályát, miközben akár csak egy pohár ital befolyásoltsága alatt is komoly baleset történhet – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).


Alkoholfogyasztás mellett történt balesetokozás még egy kisebb koccanás – az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte esetén is – akár százezrekbe is kerülhet az ittas vezetőnek. A kötelező biztosításra vonatkozó törvény értelmében ugyanis a biztosítók ilyen esetekben regresszálják, vagyis visszakövetelik a károkozótól a kár összegét.

Bár most enyhébb az idő az ilyenkor szokásoshoz képest, egyes részeken a csúszós, vizes, lefagyott utak miatt nagyobb a baleseti kockázat. Érdemes arra is gondolni, hogy  ezekben a napokban a gyakorlatlan sofőrök nagyobb számban ülnek autóba, mint az év többi napján.

De nemcsak az ünnepekkel és a hideg idővel járó extra kockázatokra kell tekintettel lenni az év utolsó napjaiban, hanem a kgfb-váltással kapcsolatos határidőkre, feladatokra is. Annak az autósnak, aki november végéig felmondta korábbi szerződését, december utolsó napjáig van még lehetősége az új, választott biztosítónál megkötni a szerződést.

Ennek elmulasztása esetén a biztosítatlan időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami jóval magasabb az átlagos kgfb-díjnál. Még ennél is nagyobb kockázat, hogy a károkozónak a Kártalanítási Számla kezelője számára meg kell térítenie a biztosítatlan időszakban okozott kárt.

Az idei évben megközelítőleg másfél millió személyautót érintett az év végi kötelezőváltás, ám a jelenlegi becslések szerint ezzel a lehetőséggel még a tavalyinál is kevesebben, körülbelül 250 ezren élhettek. Nekik kell odafigyelniük a következő napokban arra, hogy december végéig megkössék a jövő évi kgfb-szerződést.