A hároméves mélypontra süllyedt üzemanyagárak hatására idén decemberben várhatóan 18-20 százalékkal többen ülnek autóba a tavalyi évhez képest, de számos felújítás, építkezés is lassítja a haladást. Az ünnepek előtti időszakban a megszokottnál is nagyobb forgalomra lehet számítani a WebEye Magyarország elemzése alapján.


A főváros forgalmát leginkább befolyásoló változás várhatóan a Széll Kálmán tér idén év végén kezdődő felújítása lesz. Ugyan az 1-es villamos felújítása a Bécsi út és a Közvágóhíd között már befejeződött, a budai fonódó villamoshálózat munkálatai várhatóan még 2015 harmadik negyedévéig lassítani fogják a forgalmat. A Budaörsi úton lévő útszűkület és a Százlábú híd építése szintén fennakadásokat okozhat az erre közlekedők számára.

Az előző évek forgalmi adatai alapján a fővárosból a vidéki nagyvárosok irányába 10-15 százalékkal élénkebb forgalomra lehet számítani az M1 és M3 autópályákon az ünnepek előtt és alatt is. Ez a tendencia várhatóan egészen december végéig kitart, majd január első hetének végén visszafordul a főváros irányába. A személyautó-forgalom növekedése leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok körzetében várható, többek között az M1-M7, illetve az M5 kivezető szakaszán, a Szentlőrinci úti bevásárló övezetnél.

Decemberben a fuvarozás erősödése is növeli a közúti közlekedésben résztvevők számát. Az áruszállítással összefüggő forgalomnövekedés az év végi határidős megbízások miatt 20-25 százalékra tehető, s ez jellemzően december 23-ig kitart. A legtöbb szolgáltató ezután beszünteti a nemzetközi szállításokat és korlátozottan vállal országhatáron belüli kiszállításokat és árufelvételt.