A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt folytat eljárást egy szervezetten működő elkövetői kör ellen. Több nagyértékű gépkocsi ellopásáról tettek bejelentést 2013-ban különböző rendőri szervekhez, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon ezért 2014 első negyedévében nyomozócsoportot hoztak létre. A nyomozók az egyes feljelentések között összefüggéseket állapítottak meg, továbbá azt is, hogy a valótlan bejelentések hátterében egy szervezetten működő elkövetői kör dolgozik.

A bűnszövetség tagjai az elmúlt két évben külföldi – nemzetközi gépjárműkölcsönzéssel foglalkozó – cégektől többségében nagyértékű, prémiumkategóriás személygépkocsikat vettek bérbe azzal a céllal, hogy azokat Magyarországon értékesítsék.

A képre kattintva galéria nyílik!

A bűncselekmények elkövetését szervező körök strómanok bevonásával valósították meg a gépjárművek kölcsönzését. Számos esetben – anyagi ellenszolgáltatatás fejében – hajléktalanokat bírtak rá a kölcsönzésre, akiket feladatuk elvégzésének idejére jól szituált turistákká alakítottak át. A strómanoknak külföldön történő fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük valamely pénzintézetnél, amelyre a szervezők, illetve közreműködőik a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, mely a kölcsönzést és járulékos költségeit fedezte.


Ezt követően a strómannak nem kellett mást tennie, mint a szerződést aláírni. A gyanúsítottak az autókat Magyarországra hozták, később azt állították, hogy ellopták tőlük, amelyekről bejelentéseket tettek különböző rendőri szerveknél. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyomozók megállapították, hogy a gyanúsítottak a gépjárműveket azok egyedi azonosító jeleit manipulálva hozták forgalomba az ország területén. A nyomozás eddigi adatai szerint a csalással okozott kár közel félmilliárd forint.

A nyomozóhatóság az eset teljes körű felderítése érdekében szorosan együttműködik a külföldi társhatóságokkal, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével. Eddig 55 gyanúsítottat hallgattak ki a csaknem hatvan gépjármű ügylete kapcsán. Az illetékes járásbíróság közülük 12 fővel szemben elrendelte az előzetes letartóztatást, amelyek közül öt jelenleg is érvényben van, egy fő házi őrizetben, míg két fő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

(Forrás, fotók: police.hu)