Hiába ajánlották fel a barátai, hogy hazaviszik, a kétgyermekes apuka, Joshua Malmgren nem kért a segítségből, és miután órákon át vedelt, este 9 óra körül beült autója volánja mögé, és útnak indult.
Menet közben még elküldött egy-két SMS-t; vélhetően éppen akkor is írt vagy olvasott egy üzenetet, amikor lassítás nélkül elgázolta az országút szélén sétáló diáklányokat. A 13 éves Ashley Dauber, és 15 éves unokatestvére, Nioami Lazicki-Gaston a helyszínen életét vesztette. Harmadik társuk, Nioami 14 éves húga, időben félre tudott ugrani a feléjük tartó szabadidőautó elől, és sérülések nélkül megúszta a gázolást.
A két áldozat egy korábbi képen


A 33 éves férfi megállt, saját maga hívta ki a rendőrséget, a mentőket. Véralkoholszintje a megengedett érték kétszerese volt, ráadásul a férfi kartörése miatt fájdalomcsillapítókat szedett, ami még intenzívebbé tette az alkohol hatását. Ismerősei szerint a baleset előtti napokban feltűnően sok alkoholt fogyasztott. Szintén súlyosbította a befolyásoltságot, hogy a bipoláris férfi rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állt, ami mellett nem lett volna szabad innia.
A férfi a 2012 júliusában történt tragédia kapcsán először tagadta bűnösségét, az ítélethirdetéskor azonban már elismert minden ellene felhozott vádat, bocsánatot kért áldozataitól és azok családjától. A baleset túlélője, Farrahanne Gaston megbocsátott a férfinak, “nem azért, mert megérdemli, hanem hogy békére leljek.”
Joshua Malmgren a baleset előtt egyedül nevelte két gyermekét, egyikük fogyatékkal él. A gázolást követően rendszeresen ivott, legalább egyszer öngyilkosságot kísérelt meg.
Az áldozatok családjainak kérésére a hatóságok elkezdték átalakítani a veszélyesnek tartott útszakaszt; csökkentették a sebességhatárt, hamarosan kiszélesítik és felfestéssel  teszik még inkább láthatóvá az útpadkát.
Pénzbüntetéssel megúszhatja az a taxis, aki nem adta meg az elsőbbséget, és halálra gázolt egy gyermeket. A történet a képre kattintva olvasható.