Több megyében is útlezárások vannak a rendkívüli időjárás miatt, az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de járható – közölte a Magyar Közút. Az Útinform kora reggeli összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza.

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.

Nagykovácsi megközelíthetetlen

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

A Pest megyei Nagykovácsiban a rendőrség lezárta a településre vezető bekötőutat, mivel ott is folyamatosak az ágleszakadások. Az élet- és balesetveszélyes körülmények elhárításáig, illetve azok megszűnéséig a rendőrség kéri a településen élőket, hogy akiknek nem feltétlenül fontos, reggel ne hagyják el otthonaikat.

Először csapott le a tél az idén

A katasztrófavédelem egységei hétfő reggel óta megállás nélkül dolgoznak az ónos eső okozta károk felszámolásán. A legkritikusabb helyzet Pest megye, illetve a főváros magasabban fekvő részein alakult ki. Leggyakrabban kidőlt vagy veszélyessé vált fákat kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk, de volt, ahol épületben keletkezett kár felszámolásához, vagy nagy mennyiségben felgyűlt víz eltávolításához kérték a segítségüket. A rendkívüli időjárás miatt volt olyan időszak, amikor egyszerre több mint 160 ezer fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Budapest és Pest megye mellett Komárom-Esztergom, Heves és Nógrád megye egyes településeinek lakói maradtak áram nélkül.

A tizenkettedik kerületi Hármashatárhegyi úton két elakadt gépkocsi öt utasát kellett kiszabadítaniuk az egységeknek. Az Irhás ároknál az utcán végighaladva távolították el a tűzoltók a fák veszélyesen megdőlt ágait. A Postamester és a Sáránd utca kereszteződésében az úttestre kidőlt fát még a tömegközlekedési járatok indulása előtt eltávolították a tűzoltók a hajnali órákban.

Az egységek jelenleg is folyamatosan dolgoznak. Budapest második és tizenkettedik kerületében több helyen is komoly gondokat okozott az időjárás, voltak szakaszok, amelyeken időlegesen nem lehetett közlekedni. A fővárosi katasztrófavédelem befogadóhelyet működtetett, de végül az ott élők többsége tűzoltói és rendőri segítséggel hazajutott.

Több BKK-járat rövidített útvonalon jár

A hétfői ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, Normafa, Nagykovácsi felé vezető utakon), illetve a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a H8-as HÉV és a 60-as járat (fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

A H8-as HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között HÉV-pótló autóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a HÉV-pótló busz a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel. A HÉV-pótló busz Mogyoródra továbbra sem tud betérni.
 
A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy út között jár, innen tovább a Normafáig jelenleg nem tudják biztosítani a közösségi közlekedést. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A 60-as járat (fogaskerekű) jelenleg nem közlekedik.