A hosszúra nyúlt kora őszi időjárást követően beköszöntött a hideg, ködös idő, a hegyekben hótakaró is kialakult már. A Genertel statisztikái szerint ebben az időszakban törik össze a legtöbb autót: minden évben ilyenkor az éves átlagnál közel húsz százalékkal több ilyen jellegű baleset történik. Célszerű ilyenkor a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítani mind a kármegelőzésre, mind az elkerülhetetlen balesetek okozta anyagi kockázat kivédésére.
 


A statisztika szerint még a zord téli hónapokban sem történik annyi baleset, mint a télies időszak beköszöntekor. Ekkor ugyanis sokan még sem mentálisan, sem műszakilag nem készülnek fel a megváltozott körülményekre.

9 tipp a biztonságos téli autózáshoz
 
A káreseményeket tekintve a vizes, esetenként jeges úton megnövekedő fékút, a ködös időben bekövetkező ráfutás az autó előtt haladó járműre, illetve a nyomasztó időjárás okozta nagyobb dekoncentráció okoz bajt. Egyes kutatások kiemelik, hogy a sötétben vezetés jelentősen csökkenti az éberséget: két-három óra vezetés ilyen körülmények között 0,8 ezrelékes véralkoholszinttel megegyező élettani hatással jár.

De még tökéletesen éber állapotban is jóval később lehet észrevenni sötétben az úttesten tartózkodó gyalogost vagy kerékpárost, illetve váratlan akadályt (kátyú, vad, egyéb idegen tárgy).