A rendkívüli időjárási helyzet miatt a főváros több területén is riasztották a tűzoltókat hétfőn már a reggeli óráktól. Pest megyében több utat le kellet zárni az ónos eső következményei miatt.

Frissítés 15:30:

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Cserehát térségében jelenleg is ónos eső nehezíti a közlekedést, az M3-as autópálya Heves megyei és az M0-ás autóút északi szakaszán havas eső esik, az érintett területeken folyamatos dolgoznak a munkagépek – írta közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Dél-Alföldön száraz, máshol az eső miatt sónedves vagy vizes az úthálózat. A látótávolság általában jó, elszórtan párás a levegő, az M7-es autópálya fonyódi szakaszán közepes, 100-300 méter a belátható út hossza.

Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett teljes útzárat bevezetni. A 15.30 órai állapot szerint Pest megyében a Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek közötti mellékúton, a dobogókői bekötőúton, az Isaszeg és Nagytarcsa közötti mellékúton, a Dunakeszi és Gödöllő közötti mellékúton Mogyoród térségében, valamint Heves megyében a Gödöllő és Valkó közötti alsóbbrendű úton, illetve a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár közötti szakaszon van érvényben teljes útzár.

Frissítés: 15:00:

A reggel óta tartó folyamatos esőzés és ónos eső miatt Budapesten és az agglomerációban komoly forgalmi akadályok keletkeztek – írja honlapján a katasztrófavédelem. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken több helyen is útlezárás akadályozza a közlekedést. Az ónos eső miatt az erdős területeken, a fásításokban, útszéli fákon helyenként több centiméter vastagságú jégtakaró alakult ki, amelynek a súlya alatt ágak törnek le és fák dőlnek ki. Az ónos eső leszakított egy húsz kilovoltos felsővezetéket is, emiatt áram nélkül maradt Pilisszentkereszt, Dobogókő és Pilisszentlélek.

A katasztrófavédelem és az áramszolgáltató az elektromos hálózat biztosítása érdekében áramfejlesztőket szállít a helyszínre.
 
A tömegközlekedés résztvevői meghosszabbodott menetidőre, a közúti közlekedésben résztvevők pedig torlódásokra számíthatnak. Ahol az éjszaka folyamán fagypont alá esik a hőmérséklet, ott a lehullott csapadék több centiméter vastag jégpáncélt is képezhet a hajnali órákra, ezért mindenki körültekintően közlekedjen.

10:15: A rendkívüli időjárási helyzet miatt a főváros több területén is riasztották a tűzoltókat hétfőn már a reggeli óráktól. Több utat is le kellett zárni, biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a gyermekvasút. A Fővárosi Katasztrófavédelem szerint jelenleg tíz helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán.


Az ónos eső miatt a XII. és a II. kerületből több mint harminc jelzés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére. A XII. kerületben a fagyos eső miatt az Eötvös úthoz, a Konkoly Thege utcához, a Farkasvölgyi úthoz és a Felhő utcához riasztották a tűzoltókat. A Budakeszi úton, a Nagykovácsi leágazás környékén több helyen is forgalmi akadályt képeznek a kidőlt fák és a nagyobb faágak. Az Orgona ösvénynél lakóház elé dőlt egy fa, míg a Farkasvölgyi úton villanyvezetéket rongált meg a lezuhanó ág.

A budai hegyi utakat le kellett zárni. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a gyermekvasút. A Pilisi Parkerdőtől kapott információ szerint a budai turistautakat az erdészek lezárták. A budai oldalon a katasztrófavédelmi megbízottak és az önkormányzatok munkatársai biztosítják a helyszíneket. A fővárosi katasztrófavédelemhez személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

A hegyvidéki önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy fák jegesedése miatt veszélyes a Normafa környéke és a budai hegyek útjai. Több fa kidőlt, az Eötvös utat részben lezárták.

A Pilis Parkerdő képei is jól mutatják a helyzetet, a megfagyott csapadék a földig húzza a fák ágait.
A közlekedésben is gondokat okoz az ónos eső 1
“A fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a 400 méteres tengerszint feletti magasság fölött fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben” – írja a  Pilisi Parkerdő Zrt.

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében. Ezt a terhelést a fák sok helyen nem bírják, ágak szakadnak le, egész fák dőlnek ki a magasabban fekvő területeken.

A közlekedésben is gondokat okoz az ónos eső 2

Mint írják, az erdőben futó utakon közlekedők is fokozott figyelemmel vezessenek, több helyen, főleg Dobogókő térségében kell számítani útra hullott ágakra, kidőlt fákra. Budapesten lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, amelynek megtisztításán a tűzoltóság dolgozik.

Télen megváltoznak az útviszonyok. Kattints a képre és nézd meg a Vezess.hu 9 tippjét a téli vezetéssel kapcsolatosan.

A közlekedésben is gondokat okoz az ónos eső 3

(Forrás: MTI)