Számos kis-és középvállalatnak jelent problémát, hogy autóik naponta akár órákon át is kihasználatlanul állnak: ilyenkor azon felül, hogy nem termelnek profitot a tulajdonosnak, vagy a bérlőnek, a finanszírozási vagy az amortizációs költségek miatt gyakorlatilag viszik a pénzt.

Erre kínál egyfajta megoldást az Avalon Care Services Kft. A cég tapasztalatai szerint átlagosan 5 flottaautó váltható ki 3 közösségi autóval, így a car-sharing rendszerben a jobb kihasználtság miatt átlagosan 20%-kal növekszik az egy autóra jutó futásteljesítmény. Ráadásul mivel a felhasználók azonnal szembesülnek a költségekkel, a statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználás hatékonysága is nő. Az autóhasználó munkatársak jobban szervezik és rövidítik útjaikat, így az összesített futásteljesítmény is általában 20%-kal csökken.

Egyelőre öt budapesti parkolóházban várják az autók a használókat

Egyelőre öt budapesti parkolóházban várják az autók a használókat

Miközben Nyugaton főként a magánszemélyek között terjed a közösségi autóhasználat, náluk a céges felhasználók fedezték fel elsőként a car-sharing előnyeit. Olyannyira, hogy a Avalon szerint az aktív hazai céges felhasználók már most is átlagosan kétszer hosszabb időre foglalnak, és ugyanennyivel hosszabb utakat tesznek meg, mint a német felhasználók.

Pedig a járműfelvevő pontok közelében élő magánszemélyek számára is költséghatékony megoldás lehet ez. Mi egy hétig próbáltuk a rendszert, a tapasztalatainkról és a költségeinkről itt olvashat részletesebben.