A kőolaj hordónkénti ára akár 35 dollárig (8600 forint) is zuhanhat jövőre, amennyiben az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) nem jut megállapodásra 2015 tavaszáig. 
A nemzetközi olajkartell ma ülésezik, amelyet feszült figyelem övez. Ha az olajár 35 dollárig zuhanna, az természetesen jelentős benzinár-csökkenést eredményezhetne a hazai kutakon is (a forint dollárral szembeni árfolyamának változatlansága mellett), ennek mértéke a Portfolio.hu számításai szerint akár 110 forint is lehet.
Tom Kloza, az OPIC (Oil Price Information Services) alapítója úgy véli, a kőolaj árfolyama jövőre 35 dollárig is leeshet, amennyiben a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége tavaszig nem tud megállapodásra jutni a szükséges teendőkről.
A szakértő szerint a szervezet mai ülése nem fog igazi megállapodást hozni a felek között, akik azért gyűlnek ma össze, hogy megvitassák a jövő évi kitermelést. Kloza úgy véli, a kvótákat a tagországok lényegében figyelmen kívül fogják hagyni, ami az olajpiacon rég nem látott krízist hozhat.
Kloza szerint a kartell napi 750 ezer – 1 millió hordós kitermelés-csökkentésről dönthet, sok ország azonban vélhetően nem fogja majd betartani a kvótákat és annyit termel majd, amennyit csak tud. Az amerikai palaolaj-forradalom lassulása már megkezdődött, az amerikai olajkitermelés szintje pedig a korábban becsült napi 1 millió hordóról 750 ezer hordóra csökkenhet.
Jön a 270 forintos benzin? 3
Egyes szakértői vélemények szerint az olajpiac egyelőre még nem árazta be teljes egészében azt, hogy az OPEC mai ülése csalódást okozhat, az azonban nem valószínű, hogy pusztán egy ilyen hírre 50-60 dollárig (13 500 forint) zuhanna az árfolyam.
Titkos megállapodás született?
Piaci beszámolók szerint tegnap konszenzus született az öbölmenti országok között az olajkitermeléssel kapcsolatban, ugyanakkor nem részletezték, miféle egyezségről van szó. Eszerint az említett országok nem fogják csökkenteni olajkitermelésüket.
A piacok átmeneti megnyugtatásához vélhetően egy kisebb, napi 500 ezer hordós kitermelés csökkentés is elegendő lenne, igazán pozitív üzenetet viszont az közvetíthetne, ha a befektetők látnák, az OPEC most is egy működő szervezet, mely képes összehangoltan döntés hozni. A legkedvezőbb forgatókönyv így az volna, ha egységes álláspont születne a kitermelés – jelentősebb mértékű – visszafogásáról. Az EIA szerint az OPEC-országok jelenlegi kitermelési szintjével számolva 2015-re napi mintegy 1-1,5 millió hordós kitermelés csökkentés kellene a piaci egyensúly helyreállításához. 
Mi lesz a benzinárral?
A Brent árfolyama egyelőre szüntelenül esik, a januári határidős ár 76,5 dollár körül mozog. A nagy kőolaj exportőr országoknak és az olajkitermelő cégeknek természetesen kedvezőtlen a kőolaj árfolyamának zuhanása, de ha a mérleg másik oldaláról nézzük a makrogazdasági következményeket, akkor már komoly pénzügyi stimulusnak is vehetjük a jelenséget. A folyamat egyik nagy kedvezményezettjei lehetnek az autósok, hiszen a benzinár idehaza is szépen leköveti az olaj világpiaci árának alakulását.
Jön a 270 forintos benzin? 4
Ha a forint dollárral szembeni árfolyamának változatlanságával számolunk, és feltételezzük, hogy a finomított termékárak is szorosan lekövetik az olajár esését, akkor az olajár 35 dollárig történő esése (a jelenlegi 77 dollár körüli szintről 55%-ot csökkenne az árfolyam), akár 83-110 forintos további árcsökkentést eredményezhetne a hazai kutakon.