Jövő héten, szerdán, azaz november 26-án, a benzin ára maximum 2 forinttal, a gázolajé 2-4 forinttal csökkenhet – mutat rá GKI Energiakutató Kft elemzése.


Mint az összeállításból kiderül az árcsökkenés azért valószínű, mert a november 17 – november 21 -i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 1,9%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 3,3% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,7%-kal erősödött.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása, de más elemek is beleszólhatnak az árképzésbe.

A fenti adatok alapján a benzin ára 381-383 forint/literes szintek között változhat, a gázolaj ára 396-400 Ft/literre csökkenhet.  

Tudta?

A Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki.

Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki.

Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

Forrás: GKI