A bírság jó esetben nem az azt kiszabó hatóság vagyonának gyarapítására szolgál, hanem vezeklés azok irányába, akik velünk ellentétben betartják a szabályokat. Ez a megfogalmazás ugyan mifelénk (és a világ számos egyéb országában) nem értelmezhető, de vannak még helyek a földön, ahol így gondolkoznak a döntéshozók. 

Például a Delaware-i Egyetem vezetősége, akik az ünnepek közeledtével jótékonykodásra szeretnék rábírni az autósokat. 
Azok, akik az elmúlt harminc napban szabálytalanul parkoltak az oktatási intézmény területén, és ezért bírságot róttak ki rájuk, most nem készpénzben, hanem tartós élelmiszerben rendezhetik le tartozásukat. Minden egyes csomag öt dollárnyi értéket képvisel, így ha valakinek volt egy ötven dolláros büntetése, tíz konzervvel vagy tíz zacskó liszttel, cukorral befizetettnek tekintheti a bírságot. 
Az így befolyt adományt december 15-én az állami élelmiszerbanknak adományozzák. 
Az égvilágon semmi köze az autókhoz, annál inkább az olvasáshoz, hogy Budapesten, az Írók boltjában hasonló célú kezdeményezés zajlik egészen Mikulásig: neves írók, költők, műfordítók ajánlottak fel egy-egy jó szót, vagy egész mondatot tartós élelmiszerekért cserébe. Ha érdekel a kezdeményezés, ezen a Facebook-oldalon minden részletet megtudhatsz róla. 

Nyitókép: Wikipedia