Megszűnő kedvezmények, visszatérő pótdíjak, és 10-15 százalékos díjemelkedés jellemzi az egy hónapig tartó kötelezőkampányt. A biztosítók nem bírják tovább az alacsony díjak miatti milliárdos veszteségeket, így az emelés elkerülhetetlen ? áll a Biztosítás.hu közleményében.


Az általános díjemelési hullám miatt minden autósnak érdemes lesz ellenőriznie kötelező biztosítási díjait az idei kötelezőkampányban, bár így sem mindenki tudja majd elkerülni díjának emelkedését (még kármentesség esetén sem). A vasárnap hajnalban megjelent 2015-ös tarifák alapján 10-15, de helyenként 20 százalékos díjemelkedés is valószínűsíthető.

Egy, még februárban elfogadott rendelet alapján ráadásul visszatér a biztosítóknak korábban tiltott “károkozói pótdíj”, amely a károkozó autósoknak dupla, esetleg tripla díjat is jelenthet. Eközben több biztosító is kivezeti az eddigi legnépszerűbb kedvezményt, amely a gyermekes autósok tömegeinek jelentett kedvezőbb díjat. Akadnak ezen felül extrém drága emelések is, például a fuvarozók körében.

A 2013-as üzleti évben a hazai biztosítók összesen hatmilliárd forintot buktak a kötelező biztosításon. A veszteség okai között a külföldön dolgozó magyarok növekvő nemzetközi kárai, a hazai üzemanyag-használat (a válság csökkenésével ellentétesen mozgó) emelkedése, valamint ebből fakadóan az utakon közlekedő egyre több jármű és emelkedő kárgyakoriságuk éppúgy közrejátszanak a díjemelésben, mint a rendkívül alacsony díjak, amelyekből egyszerűen már nem lehet finanszírozni az ágazatot.

A korábbi években megszokott újabb és újabb kedvezményeknek is vége szakad idén. Nincs említésre méltó új kedvezmény, ha leszámítjuk a szerződések együttkötési kedvezményét, amit akkor kapunk, ha három vagy négy biztosítást (lakás, casco, kötelező és életbiztosítást) kötünk egyszerre. Helyette van a legtöbbeket érintő díjemelkedés, illetve egyes biztosítóknál 400 százalékos pótdíj a taxikra, 8 milliós ajánlott éves díj egy teherautóra, vagy “tízezer százalékos pótdíj” egy nemzetközi fuvarozóra.