Panaszt emelt Argentína londoni nagykövete a BBC-nél a Top Gear című autós műsor házigazdája ellen. A diplomata bocsánatkérést követelt a brit műsorszolgáltatótól a magazin egy epizódját Argentínában forgató Jeremy Clarkson “provokatív és bántó viselkedése” miatt.

Október elején Clarkson a Top Gear forgatócsoportjával rendőri kíséret mellett menekülni kényszerült Argentínából, miután helyiek kövekkel dobálták meg őket, mert egyik gépkocsijuk rendszámtáblája a falklandi háborúra utalt.

A műsorvezető 1991-es Porsche 928GT coupéjának H982 FKL rendszáma bőszítette fel az argentin veteránokat. Nagy-Britannia 1982-ben vívott háborút Argentínával a dél-amerikai ország partjai közelében fekvő, brit fennhatóság alatt álló Falkland-szigetekért, amelyeket az argentin hadsereg elfoglalt. A háborúnak több száz halálos áldozata volt.

A forgatócsoport tagjai drága, megsérült autóikat – a Porsche mellett egy Ford Mustangot és egy Lotust – hátrahagyva Chilébe távoztak. Clarkson a kövekkel rájuk támadó több száz fős tiltakozó tömegre emlékezve arról beszélt, hogy “ez volt a legfélelmetesebb dolog”, ami valaha történt vele.
   

Csak véletlen a hasonlóság? 1982 Falkland vs. 982 FKL

A BBC kitart amellett, hogy a rendszámtábla hasonlósága merő véletlen, Clarkson pedig azt állítja, hogy az argentin tisztviselők politikai okokból hergelték ellenük a tömeget, mert el akarták távolítani őket az országból.
   
A londoni argentin nagykövet, Alicia Castro, aki hétfőn járt a BBC-nél, Clarkson “provokatív viselkedése és az argentin kormánnyal, valamint az argentin néppel szembeni támadó megjegyzései” miatt követelt bocsánatkérést.
   
A nagykövet emellett sajnálkozását fejezte ki Clarkson “teljesen hamis vádaskodása” miatt az Argentínában állítólag a brit állampolgárokkal szemben tapasztalható neheztelésről.
   
A BBC közölte, hogy a panaszok esetében szokásos eljárást folytatja le az ügyben.

Így nézett aki a másik autó, egy Lotus a kőtámadás után


A Top Gear a brit közszolgálati televízió egyik legnépszerűbb műsora, több mint kétszáz országban és térségben sugározzák. Egyértelműen a világ legnépszerűbb autós műsora.

A magazin és 54 éves szabad szájú házigazdája miatt azonban korábban már tartania kellett a hátát a BBC-nek. 2011-ben a csatorna Mexikótól kért bocsánatot, mert Clarkson és műsorvezető társai a mexikóiakat lustának és ostobának festették le. Idén pedig azért kért elnézést Clarkson, mert egy műsor forgatásán állítólag rasszista kifejezést használt.

A műsorban egy magyar Lada is szerepelt már. Annak történetét a Vezess.hu is feldolgozta, kattints a képre és olvasd el!
Panasz a legnépszerűbb autós műsor ellen 1