Péntektől 5 forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a 95-ös benzinét pedig 9 forinttal mérsékelte. Ugyanakkor már szerdán is a szokásosnál is nagyobb mértékű csökkentést láttunk, miután a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 6 forinttal, a benzinét pedig 9 forinttal csökkentette a cég.

Vagyis a gázolajnál 11, a 95-ös benzinnél 18 forintos nagykereskedelmi árcsökkentés történt ezen a héten. Az említett mérséklés a kiskereskedelmi árakban, a kutakon is jelentkezik, így a benzin átlagára várhatóan négyszáz forint alá, pontosabban 394-395 forintra csökken.

A gázolaj esetében még nem történt meg az áttörés, ott az átlagár 404-409 forint körül lesz péntektől.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. A benzin átlagára utoljára tavaly október és december között kacsintott be a 400 forintos határ alá, tartósan 2011 decembere előtt tartózkodott ezen a szinten.

A magyaroknak még így is kevés üzemanyagra telik. Nézd meg a Vezess.hu összeállítását azokról az uniós országokról, ahol a legkevesebb benzint tudják megvásárolni az átlagfizetésből. Romániát, Bulgáriát és Litvániát előzzük meg.

ITT A LISTA!

Forrás: MTI