A rizsháncsból származó hulladékot, amely ez idáig hulladéklerakókban végezte, mostantól a Goodyear az üzemanyag-hatékony abroncsok gyártása során hasznosítja. A villamos energia előállításához elégetett rizsháncs után visszamaradt hamut az abroncsaiban használt szilikaforrásaként fogják használni.

 


Az elmúlt két évben ohioi Innovációs Központban vizsgálta a rizsháncsból származó szilikát, és azt találta, hogy az abroncs teljesítményére gyakorolt hatása megegyezik a hagyományos forrásokból származó szilikáéval. Jelenleg potenciális beszállítókkal tárgyalnak az abroncsokban használni kívánt, rizsháncshamuból származó szilika megvásárlásáról.

 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világ éves rizstermése meghaladja a 700 millió tonnát, a rizsháncs megsemmisítése pedig környezetvédelmi kihívást jelent. Emiatt, illetve a lerakókba jutó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a rizsháncs gyakran elégetik villamos energia előállításához.

 

Az abroncs futófelületének előállításakor a gumihoz kevert szilika fokozza az abroncs szilárdságát és csökkenti a gördülési ellenállást, ami jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményez, emellett az abroncs húzóerejére is pozitív hatással lehet a nedves utakon.