Szeptember 30-án hajnalban a megengedett sebesség csaknem kétszeresével, 70 helyett 135 km/órával száguldó luxusautót radarozott le egy közlekedési rendőr Baltimore városában. Amikor később megállította a terepjárót (nyitóképünkön), a volán mögül a 18 olimpiai érmével abszolút csúcstartó úszózseni, Michael Phelps nézett vissza a rendőrre. 

Az olimpiai bajnokkal elvégeztették az ilyenkor szokásos józansági teszteket, amelyeken megbukott, így ittas vezetésért, sebesség-túllépésért, valamint a kettős záróvonal átlépéséért letartóztatták. Phelps együttműködött az intézkedő rendőrökkel. 
A 29 éves sportolót később elengedték. Phelps kedden délután közleményt adott ki, amelyben felelősséget vállal tettéért, és bocsánatot kér mindazoktól, akiknek ezzel csalódást okozott. 
Michael Phelps nem először került bajba ittas vezetés miatt: tíz évvel ezelőtt megállás nélkül hajtott tovább egy stop táblánál; akkor nem csak véralkoholszintjével, de jogosítványával is gondok voltak. 
A bíróság 18 hónap próbaidőre felfüggesztette börtönbüntetését, a vádalku értelmében iskolákban tartott előadást az ittas vezetés veszélyeiről. 
Csapattársa, Ryan Lochte szerint Phelps mostani botlása az egész úszósport számára szégyenteljes. “Nem értem, miért nem bérelt sofőrt. Annyi pénze van. Még én is sofőrrel járok.” – nyilatkozta egy celebhírekre szakosodott weblapnak.