A Daimler AG költségcsökkenési céllal és növekedési ütemének gyorsítása érdekében átszervezi globális gyártásirányítási rendszerét, valamint mintegy hárommilliárd eurót (945 milliárd forint) fordít németországi üzemei gyártókapacitásának bővítésére.


“Eddigi gyártásirányítási rendszerünkben minden egyes üzem nagyjából autonóm módon működött” – mondta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz gyártástervezési igazgatója. “Ezentúl helyszíntől függetlenül a termék-architektúra alapján közös irányítás alá tartoznak majd.” Az alkalmazott technológia és az ott gyártott modellek alapján közös irányítás alá került csoportokat egy globális hatókörű igazgató vezeti majd.

Az átszervezést az egyre növekvő modellszám és gyártási darabszám teszi szükségessé – közölte szerdán közzétett indoklásában a Daimler arra hivatkozva, hogy a termelési rendszer komplexitása már meghaladja az egyes üzemek szintjén kezelhető mértéket.

A Daimler Mercedes-Benz személygépkocsi üzletága az idén 18 új modellt mutat be és 2020-ig 12 továbbit – közölte Markus Schäfer.

A Daimler törekvése összhangban van az autóiparra általában is jellemző törekvéssel a standardizálásra, illetve az egyes részegységek különböző modellek közötti megosztására. Így a gyártók többféle gépkocsi modellt is elő tudnak állítani ugyanazon a gyártósoron, ami az alacsonyabb fejlesztési költségek mellett a termelési kapacitás jobb kihasználását is jelenti.

Spórolást tervez a Mercedes 3


A Mercedesnéla  személygépkocsi gyártás öt különböző modul köré szerveződik. A legnagyobb ilyen modul, a hátsókerék-hajtású S-, E- és C-osztályú személygépkocsiké lesz. Ugyanígy egy modul alá tartoznak majd az elsőkerék-hajtású modellek, a SUV modellek, valamit a sportkocsik.
    
A szintén a program részeként tervezett kapacitásbővítő beruházásait németországi üzemeire összpontosítja a Daimler. A sindelfingeni üzemet egymilliárd eurós beruházással új modellek gyártására készítik elő. A brémai üzemben 750 millió eurós beruházással erősítik meg a Merdedes legnagyobb volumenű modellje, a C-osztály gyártását. A központi Stuttgart-Untertürkheim üzem pedig egymilliárd eurós termelésbővítő beruházást kap.

Forrás: MTI