Szeptember 1-jén, hétfőn megkezdődik az új tanév, amellyel párhuzamosan a gyerekeket érintő közlekedési balesetek esélyes is fokozódik.

Vigyázz, gyerekek az utakon 1
A balesetek elkerülése érdekében érdemes felkészíteni a gyerekeket a közúti közlekedés szabályaira, valamint veszélyeire. Célszerű olyan útvonalat választani, ahol minimális a kockázata a baleseteknek. Ha a szülők tehetik, kísérjék el a kisebbeket az első napokban az iskolába, érdemes átbeszélni az útközben felmerülő közlekedési szabályokat.

Beszélgessenek gyermekükkel arról is, hogy mire kell odafigyelni – reggel, szürkületkor, esőben, sötétedés után-, hol és hogyan szabad áthaladni az úttesten. Tudatosan készítsék fel őket, milyen veszélyek, nehézségek adódhatnak a közlekedés során.

Lehetőleg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen közelítsék meg az iskolát. Sok baleset adódik abból, hogy a gyerekek álló járművek mögül kellő körültekintés nélkül próbálnak áthaladni az úttesten, erre is hívjuk fel a figyelmet.

Vigyázz, gyerekek az utakon 2
Elsődleges, hogy időben induljanak el az iskolába, hogy ne kelljen rohanni, ez az autósokra is vonatkozik, mert ha késésben vannak feszülten, idegesen közlekednek, a fokozott stressz nagyobb baleseti kockázatot jelent.

Igen fontos, hogy mutassunk példát gyerekeinknek a szabályos viselkedésről, hogy így tanulják meg a közlekedést!

Forrás: police.hu