Csomagkézbesítő drónflotta kiépítésén dolgozik a Google cég, hogy a földi közlekedést megkerülő, gyors áruszállító szolgáltatást tudjon biztosítani.

Az égből érkeznek majd a csomagok 1
Az égből érkeznek majd a csomagok 2

Az égből érkeznek majd a csomagok

Az égből érkeznek majd a csomagok

Az égből érkeznek majd a csomagok 5
Az égből érkeznek majd a csomagok 6
Fotó megosztása:
Az égből érkeznek majd a csomagok 7


Bár a két héttel ezelőtti, Ausztráliában végzett tesztrepülések eredményei bíztatókat, a vállalat szerint még jó pár év kell ahhoz, hogy a repül szerkezetekből álló flotta teljes gőzzel üzemeljen.

A pilóta nélküli jármű korai változata – amelynek szárnyfesztávolsága 1,5 méter és képes előre beprogramozott utak megtételére -, már sikeresen célba juttatott egy elsősegély-felszerelést, néhány tábla csokoládét, kutyáknak szánt jutalomfalatokat és. A jármű nagyjából egy kilométeres távot tett meg.

A Google szóvivője, Ray Gobberg szerint korai lenne még a drónokkal kapcsolatos üzleti tervekről beszélni, ám a cég honlapja szerint a pilóta nélküli repülők a csomagszállítás olcsóbb, gyorsabb és kevésbé pazarló alternatíváját kínálhatják.

A drónok jelentősen fellendíthetik a Google már létező Shopping Express szolgáltatását, amely a megrendelés napján vállalja a termékek – jelenleg autóval történő – kiszállítását San Franciscóban, Los Angelesben és New Yorkban.
    

Az égből érkeznek majd a csomagok 8


A vállalat 2011 vége óta dolgozik a Project Wing elnevezésű szolgáltatáson, és mostantól a drónok biztonságos mozgásán, az általuk keltett zaj csökkentésén és a célállomásuk még pontosabb behatárolásán fognak dolgozni.

A rivális Amazon.com tavaly jelentette be, hogy a jövőben pilóta nélküli repülőket fog használni a kisebb csomagok kézbesítésére. Mindkét vállalatnak szüksége van még azonban a kormány jóváhagyására ahhoz, hogy kereskedelmi célokra használhassa drónjait. Ha sikerrel járnak és a rendszer működőképes, csökkenhet az utak forgalma is, ha már a kisebb csomagok szállítása nem közúton történik.
   
A Google-drón korai változata:

Nemcsak a csomagszállítást alakítaná át a Google, de az autózás is megváltozhat a cég miatt. Már jó ideje dolgoznak az önjáró autó technológiáján, eleinte ez a Toyota gyár autóira szerelt technológiával tesztelték, de immár önálló autó elkészítésén dolgoznak. Kattints ide és olvasd el a Vezess.hu cikkét a Google autójáról.

A Google úgy véli, hogy okosautói biztonságosabbak, mint a hagyományos, ember vezette járművek, hiszen a sofőr nélküli kocsiknál szó sem lehet figyelmetlenségről vagy hosszú reakcióidőről. A tervek szerint ha csak ilyen autók közlekednének, akkor eltűnhetnének a közúti közlekedési balesetek.

Forrás: MTI