Kutatók laboratóriumi körülmények között sikeresen reprodukálták a fotoszintézis egy kulcsfontosságú folyamatát. Munkájuk kiapadhatatlan energia- és hidrogénforrást ígér.

Az ausztrál nemzeti egyetem kutatói létrehoztak egy olyan fehérjét, amely fény hatására elektromos impulzust bocsát ki. A fotoszintézis alapkövének tekintett jelenség forradalmasíthatja az energiaszektort. “Most első ízben sikerült lemásolnunk ezt az elsődleges, napfény által táplált, energiatermelő organizmust. Ezzel soha nem látott lehetőségek egész sora nyílhat meg az emberiség előtt, a hatékony energiatermeléstől kezdve a hidrogén előállításáig.” 

Honda FCEV Concept Genfben, 2014
Honda FCEV Concept Genfben, 2014

Örök üzemanyag, ingyen?

Örök üzemanyag, ingyen?

Honda FCEV Concept Genfben, 2014
480 km-es hatótávot ígér egy tank hidrogénnel
Takarékosságra optimalizált forma és szerelvények, a világítás természetesen LED-es
136 lóerő rendszer csúcsteljesítménye
A futurisztikus forma bizonyos szempontból visszalépés a 2008-as, teljesen autószerű FCX-hez képest
A tüzelőanyagcella mérete azonos teljesítmény mellett 1/3-dal javult a 2008-as FCX hidrogénautóéhoz képest
Toyota FCV Concept; Genf, 2014
Az alapforma autószerű, de a részletek európai szemmel elég furák
A Toyota régóta a mainstream autóipari jövőkép előtt jár egy brosúrával. Egy évtizede nyomják, hogy a hibridautó nem a jövő, hanem a hagyományos technológia szükségszerű optimalizálása csupán. A jövő szerintük a hidrogén
A Toyota hidrogénautója is a 100 kW (136 LE) teljesítményre van belőve
Takarékosságra optimalizált Michelin-abroncsra rakták
Sejtelmesen derengő likon mehet be a nagynyomású hidrogén
Láthatóan ezt a rücskös műanyagot szánták a kocsi legmarkánsabb részének, de hogy miért???
Örök üzemanyag, ingyen? 46
LED-ek adják a fényt, természetesen
A Toyota FCV technikájának csupasz lényege. Hátul a hidrogéntank és az akku, elöl a cella, a teljesítmény-szabályzó, a villanymotor
Örök üzemanyag, ingyen? 49
Cuki kis emblémás tanksapka a hidrogén-betöltőcsonkon
500 km-es hatótávot ígér a Toyota egy tankkal, a tankolás 3 percet vesz igénybe
Örök üzemanyag, ingyen? 52
Örök üzemanyag, ingyen? 53
Hyundai ix35 FCV, Genf, 2014
A Hyundai hidrogénautója némi utánajárással elérhető Európában bárki számára, kérdés, hogy tudja-e hol tankolni a kedves vevő
Saját fejlesztésű a hidrogéncella, az akku koreai gyártótól érkezik
A jövő autójában is ekézheti majd a szaksajtó a pálcás motorháztető-kitámasztást
Itt tódul a tankba a nagynyomású hidrogén
Kívül-belül zavarbaejtően autószerű a hidrogénes ix35
A tank is házon belül készül
A tank is házon belül készül
A Hyundai hidrogénautója pucéran
Fotó megosztása:
Honda FCEV Concept Genfben, 2014

Honda FCEV Concept Genfben, 2014

A Dr. Kastoori Hingorani és Ron Pace professzor által vezetett kutatás során a legtöbb élő szervezetben megtalálható ferritin nevű fehérjét módosították. Ennek (nevéhez illően) a vas tárolása az elsődleges feladata, ám a kutatók a vasat mangánra cserélve, a fehérjét fényérzékeny pigmenttel kiegészítve a fotoszintézis vízbontó környezetére hasonlító struktúrát hoztak létre. Az így módosított ferritinben fény hatására egyértelműen megindult az elektronok áramlása. 
A következő lépés, hogy a fehérje génállományának módosítását egy baktériumra bízva automatizálják, és onnantól kezdve nincs más dolgunk, mint vizet és napfényt biztosítani – ebből pedig bőségesen akad Földünkön. 
A Toyota FCV technikájának csupasz lényege. Hátul a hidrogéntank és az akku, elöl a cella, a teljesítmény-szabályzó, a villanymotor

A Toyota FCV technikájának csupasz lényege. Hátul a hidrogéntank és az akku, elöl a cella, a teljesítmény-szabályzó, a villanymotor

A számítások szerint Napunknak még mintegy ötmilliárd éve van hátra, mielőtt felhasználja hidrogénkészleteit, összeroskad, és felrobbanva magába kebelezi a Merkúrt és a Vénuszt, elviselhetetlenül közel kerülve a Földhöz, amelyen addigra már legfeljebb csak mikrobák fognak élni – a kutatók úgy tartják, a magasabb szintű élet legfeljebb egymilliárd év múlva megszűnik létezni a Földön.

A módosított fehérjék azonban addig zavartalanul tudnák termelni az energiát, illetve a természetes vízbontási folyamat révén a hidrogént, amelynek autóipari üzemanyagként történő felhasználása már létező, kiforrott lehetőség.

Tudtad, hogy van olyan ország, ahol 27 forintért adnak egy liter benzint? Pedig ez nem is legolcsóbb hely a világon. Kattints a kére és olvasd el a Vezess.hu összeállítását a legolcsóbb helyekről!

Örök üzemanyag, ingyen? 65


három hidrogén üzemű tanulmány: a Honda FCEV Concept, a Hyundai Intrado és az azóta szériagyártási fejlesztett Toyota FCV Concept tekinthető meg.