Júliusban a tizenegyedik egymást követő hónapban nőttek Európában az újautó-eladások. A 29 vizsgált országból 22-ben volt növekedés. A JATO Dynamics piackutató adatai szerint Európában 5,4 százalékos volt a növekedés a múlt hónapban, az öt legfontosabb piac közül négy esetében javultak az értékesítési mutatók.

Legnépszerűbb gyártók januártól-november
Legnépszerűbb gyártók januártól-november

Szárnyal az európai autópiac

Szárnyal az európai autópiac

Legnépszerűbb gyártók januártól-november
Szárnyal az európai autópiac 10
Legnépszerűbb gyártók novemberben
Legnépszerűbb modellek január-november
Legnépszerűbb modellek novemberben
Céges és magánvásárlások megoszlása
Fotó megosztása:
Szárnyal az európai autópiac 15


Spanyolországban 11,3 százalékkal, Németországban 6,8 százalékkal, Nagy-Britanniában 6,6 százalékkal, Olaszországban 5,3 százalékkal nőttek az eladások, csak Franciaországban csökkentek 4,3 százalékkal. Kiemelkedő adatokat mértek Írország (61,6 százalék) és Portugália (30,6 százalék) esetében, de a JATO közleménye szerint itt az alacsony bázisértékek torzítják a statisztikákat. Magyarországon júliusban 22,5 százalékkal nőttek az autóeladások.

Az autógyártók közül továbbra is a Volkswagen a piacvezető Európában, 8,1 százalékos növekedés után 141 ezer új autót adott el júliusban. Második helyen a Ford áll 79 ezer eladott autóval, harmadik helyen az Opel/Vauxhall 72 ezerrel. Júliusban a kilencedik helyen álló Skoda növelte legjobban eladásait, 27,8 százalékos emelkedéssel elérve az 52 ezer eladott autót.

Az autók közül a Volkswagen Golf, a Ford Fiesta és a Renault Clio voltak a legnépszerűbbek.