Állítólag egy kocsmai beszélgetés hozta meg az ötletet Mike Wattsnak: építsen barátja birtokára utat és szedjen vámot azoktól, akik az ő privát kis sztrádájukon akarják elkerülni a dél-angliai Bristol és Bath közti, február óta tartó elterelés miatt keletkezett dugókat, illetve nem akarnak 14 mérföldet kerülni. Az elterelésre egyébként egy földcsuszamlás miatt volt szükség, ami elzárta az A431 számú, nagy forgalmú főutat.

John már korábban is átengedett autókat a földjén, de a kocsik hamar feltúrták a mezőt, aztán folyton elakadtak a rövidíteni akarók. Mostantól nem lesz ilyen gond: elkészült a tömörített murvával burkolt, 365 méter hosszú makadámút, Mike tőkéjéből, 150 ezer fontért, mintegy hatvanmillió forint költséggel. Mivel magánterületen épült az út, nem kellett különösebb bürokratikus akadályokkal sem megküzdenie, így alig három hónap alatt elkészült a mű.

Fizetős magánutat nyitott a dugók elkerülésére 1
John és Mike útjára csak 3,5 tonna alatti össztömegű kocsik hajthatnak fel, a tarifa pedig, tekintve, hogy egy órát lehet megspórolni, egész baráti: két font, nyolcszáz forint (motorosoknak csak egy font). Nagy-Britanniában jelenleg 1,3 font, 520 forint egy liter benzin, a gázolaj valamivel még drágább, így akik a fizetős magánutat választják, még anyagilag sem járnak rosszabbul, mintha a dugóban vánszorognának. Itt videón be is járhatják az utat Mike Wattsszal:

A hatóságok ugyan megfogalmaztak bizonyos kételyeket azzal kapcsolatban, hogy egy magánúton nem biztos, hogy minden biztosítótársaság biztosítása érvényes lenne egy esetleges balesetnél, de az autósok, úgy tűnik, vállalják azt a kockázatot, hogy talán pont ezen a negyedmérföldes privát úton történik velük valami.