“Olcsó” elektromos autó közös gyártásába kezd két nagy japán járműipari cég, a Nissan és a Mitsubishi – jelentette hétfőn a Nikkei japán gazdasági újság. A lap értesülése szerint az elektromos mini 2016-ban vagy 2017-ben jelenhet meg a piacon és a katalógusára Japánban nem fogja elérni átszámítva a 3,4 millió forintot.

Az elektromos autó egyelőre nem tömegtermék, egyrészt mert drága, másrészt mert csak ott lehet használni, ahol megfelelően kiépített a töltőállomások rendszere. A Nissan 2010-ben piacra dobott elektromos autójának, a Leafnek (Teszt az autóról itt) 190 kilométer a hatótávolsága. A modellből eddig 124 ezer darabot adtak el szerte a világon.
 
A Mitsubishi 2009 óta árul elektromos autót i-MiEV néven, Japánban átszámítva 5,7 millió forintos áron, ami az ottani támogatásokkal nagyjából 4 millió forintos szintre süllyed. Nálunk ennél sokkal drágább volt a modell, 10 milliós árral kezdték forgalmazni, ami később 8,5 millió körüli összegre csökkent.

Vagyis, ha megvalósul az “olcsó” villanyautó, akkor az mifelénk hétmillió körüli árat érhet el, ami egy kisautótól még mindig nem éppen versenyképes.

Forrás: MTI, Nikkei