Nem rendelt el és nem indított olyan közlekedésrendészeti akciót, amely a gépjárművek vezetésére jogosító okmányok érvényességi idejének ellenőrzésére fókuszál – állítja a rendőrség.


A police.hu-n megjelent közleményükkel a tegnap az interneten futótűzként terjedő hírre reagáltak.  

Mint írják: “a hasonló témájú rémhíreket az Országos Rendőr-főkapitányság már több alkalommal cáfolta, ahogyan teszi ezt most is.”

A hír azt taglalta, hogy idén nyáron a rendőrség ráállt arra, hogy a jogosítványok hátlapján lévő – az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényességét mutató – lejárati dátumot ellenőrizze. Sokan ugyanis nem tudják, hogy ez a dátum sok esetben nem azonos a jogosítvány elején látható érvényességi idővel, így ha még utóbbit figyeli is az ember, előfordulhat, hogy a lapka hátulján lévő dátum már lejárt.

A rendőrség elmondta, hogy rendszeresen tájékoztatja a lakosságot a központi közlekedésrendészeti és közrendvédelmi fokozott ellenőrzésekről, de jelen esetben nincs szó országosan elrendelt akcióról. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a rendőri intézkedés során ellenőrizhetik valamennyi okmány meglétét, valamint azok érvényességi idejét is.

Ha most is nincs is razzia, azért érdemes megnézni az érvényességi dátumokat az iratainkon. Ha lejárt az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényességi ideje, akkor fel kell keresni egy háziorvost (nem kötelező a sajátot), vinni magunkkal készpénzt (2500-7200 Ft a vizsgálat), majd a kapott igazolással és újabb 4000 forinttal egy okmányirodába fáradni. Érdemes lejárati idő előtt egy hónappal elkezdeni a folyamatot, főként így nyáron.