A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Balesetmegelőzési Bizottság június 29-én az M3-as autópálya mátészalkai lehajtójánál a fáradtság okozta közúti tragédiák megelőzése érdekében közlekedésbiztonsági kampányt tartott. 
A rendőrök a helyi polgárőrök segítségével közösen hívták fel a hajnali órákban közlekedők figyelmét a kialvatlanság veszélyeire, hasznos tanácsokkal szolgáltak magyar és idegen nyelvű szórólapokon keresztül, frissítő üdítőket és a kérdőívet kitöltőknek elalvásgátló készülékeket osztottak ki, melyek a fej előre billenését érzékelik és erős hangjelzéssel figyelmeztetik a sofőrt, hogy a további vezetése kockázatos lehet. 
Ne ülj álmosan a volán mögé, különben… 3
Az elalvás során bekövetkező közúti balesetek ugyanis évről-évre követelnek halálos áldozatokat. A fáradt vezetők sokszor hajlamosak túlbecsülni saját képességeiket. Úgy gondolják még mindig járművezetésre alkalmas állapotban vannak és biztonsággal haza tudják vezetni a kocsijukat. Ez pedig végzetes következményekkel járhat. A fáradságnak egyértelmű előjelei vannak, melyeket a járművezetőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia. Ha a sofőr ugyanis elalszik, azzal nemcsak saját, de a mellette ülők, valamint a forgalom többi résztvevőjének testi épségét is veszélyezteti. 
Ne ülj álmosan a volán mögé, különben… 4
Mivel a személygépkocsival közlekedőkre nincs szigorú törvényi előírás, hogy mennyi vezetési idő letöltését követően szükséges pihenőidőt tartaniuk, ezért a rendőrség hasonló kampányokat szervez, hogy az elalvás miatt bekövetkező baleseteket megelőzze.
 
Végezetül néhány hasznos tanáccsal szolgálunk, hogy megelőzzük a bajt:
 
– Az első és legfontosabb, hogy soha ne üljünk fáradtan a volán mögé, ne kockáztassuk se a saját, sem pedig mások életét vagy testi épségét!
– Amennyiben hosszabb útra indulunk, rendszeresen tartsunk pihenőt!
– Soha ne felejtsük el, hogy már néhány perces pihenő is életeket menthet!
– Kifejezetten ajánlott frissítők fogyasztása, valamint mozgás a pihenések során! (pl.: guggolások, karkörzések)
– Legyen hűvös a gépjármű utasterében, hiszen a meleg bódultságot, aluszékonyságot, a reflexek jelentős csökkentését eredményezheti!
– Beszélgessen utasaival! A folyamatos beszéd ébren tart.
– Kerülje a lágy, lassú melankolikus zenét, helyette intenzív ritmus, gyors és ?pörgős? zenét hallgasson!
 
Soha ne feledje, fáradtan volán mögé ülni legalább akkora kockázat, mint ittas állapotban vezetni!
police.hu