Képzelj el egy utat, amelyet nem aszfalt, díszkő vagy járólap borít, hanem újrahasznosított, törésálló üveglappal fedett, hatszögletű panelek. Ezek a panelek a beépített szolárcelláknak köszönhetően a rájuk eső napfényből elektromos áramot fejlesztenek, amivel aztán ahhoz kezdünk, amihez akarunk, feltölthetünk egy villanyautót vagy táplálhatjuk a háztartási berendezéseket. 

Az amerikai feltaláló házaspár, Scott és Julie Brusaw által megalkotott Solar Roadways paneljei azonban ennél is többet tudnak: beépített, programozható LED-jeikkel dinamikusan változó fényjelzések adhatók – átvariálhatók a sávkiosztások, biztonságos útterelések valósíthatók meg, az út figyelmeztethet a dugóra vagy a balesetre, de akár időszakos zebrákat is megjeleníthetünk az aszfalton, illetve az azt kiváltó útfelületen. Vagy a Solar Roadways paneljei fűtőelemmel is felszerelhetők, ilyenkor a megtermelt áram egy részét arra fordítják, hogy felületük mindig fagypont fölött legyen, így megelőzhető a jegesedés. 
A lehetőségek korlátlanok, az alábbi, kissé hosszú és helyenként idegesítő, de alapvetően informatív videó jó néhányat bemutat. 
De most nem is ez a lényeg, hiszen hasonló megoldások voltak is, lesznek is bőven. Ennél jóval izgalmasabb, hogy a feltalálók által egy közösségi finanszírozó oldalon igényelt, egymillió dolláros támogatás néhány nap alatt összejött, a program végére pedig összesen 2,2 millió dollárt dobtak össze az emberek. 
Ráadásul nem ötdolláros adományokról van szó: tizenketten tízezer dollárt, azaz 2,2 millió forintot adtak bele a közösbe, és nem kevesebb mint 122 ember (vagy cég) adományozott ezer dollárt, ami szintén nem kis összeg egy olyan projekt esetében amit bármikor megfojthatnak az olaj- és energiacégek. 
Szavazott a nép: napelemes utakat akarnak! 3
Nem indokolatlan az aggály, hiszen az alkotók szerint ha az USA teljes úthálózatát napelemes felülettel burkolnák le, az ország energiafelhasználásának háromszorosát lehetne megtermelni – de ha csak a kocsibeállóját építi meg az ember, ilyenből, és töredékére csökkenti az áramszámláját, akkor is van oka az energiaszolgáltatóknak az aggodalomra. 
Szerinted van jövője a napelemes utaknak, vagy porhintés az egész?
Szavazott a nép: napelemes utakat akarnak! 4