Az Európai Unió tagállamai eltérő módszerekkel küzdenek az egyik legnagyobb kockázatú szabályszegés, az ittas vezetés ellen: eltérhetnek az engedélyezett határértékek, az ellenőrzési módszerek, a szankciók és az egyéb jogi intézkedések – számol be a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. 

Az ittas vezetés jogszabály által engedélyezett felső értéke Dániában jelenleg 0,5 gramm/liter ezrelék, amely megegyezik az EU tagállamok többségével. Ugyanakkor elmondható, hogy a skandináv térségben – így Dániában is – az alkalmazott szankciók, büntetések magasabbak az átlagnál. Jövő hónaptól pedig még szigorúbban járnak el, mert minden negyedik közúti tragédiát bódult vezető okoz.

Július elsején lép hatályba az a dán jogszabály, mely szerint a 2,0 gramm/liter ezrelékes véralkoholszintet meghaladó járművek vezetőitől – a jogosítvány elvétele és a tetemes összegű pénzbírság mellett – a gépkocsit is elkobozzák. Az így elkobzott járművet aukcióra bocsátják, s az eladási érték az államkasszába kerül.

A törvény, melyet a dán parlament április végén fogadott el, természetesen a külföldieket sem kíméli, ők is hasonló eljárásra számíthatnak, amennyiben alkohol fogyasztása után közlekednek az országban. Az ittas vezetők mellett a kábítószer hatása alatt vezetők gépjárműveit is elkobozzák.

A járműelkobzás más országok gyakorlatából is ismert. Franciaországban a megengedett sebességet jelentősen túllépőkkel, míg a szomszédos Szlovéniában a rendszeres, notórius gyorshajtókkal szemben alkalmazzák ezt a rendkívüli visszatartó hatásáról ismert szankciót.

Forrás: ORFK-OBB