A gombamód szaporodó kávéházak literszámra dobják ki nap közben a vendégek csészéjének alján ott maradt kortynyi kávékat. Brit kutatók szerint ha ezt összegyűjtenék, bioüzemanyagot lehetne belőle készíteni. 

A tudósok nem részletezték a folyamatot, azt viszont ismét kifejtették, hogy az elhasznált őrleményből (azaz a zaccból) isteni bioüzemanyag nyerhető ki. Ez az eljárás nem új, viszont most a kávégyártás egy újabb, pazarló fázisáról derült ki, hogy hulladékából biogázolaj nyerhető ki. 
“A nyers kávénak igen magas, mintegy 20 százalékos az olajtartalma. Ha csupán a pörkölés során eldobott, selejtes szemeket vesszük, azokból is jelentős mennyiségű üzemanyagot lehetne kinyerni – évente nyolcmillió tonna kávét termelünk világszerte.” – emlékeztettek a kutatók, akik azt is megvizsgálták, hogy melyik az üzemanyag előállítására leginkább alkalmas kávécserje. 
Kávéból készülhet a jövő üzemanyaga 1
Az eredmény: mindegy, minden fajtának ugyanaz az alapvető összetétele, így bármilyen kávét dolgoznak is fel, legyen az akár koffeinmentes, a hátrahagyott szerves hulladék egyformán alkalmas az üzemanyag előállítására. 
“A kávé-dízel nagy előnye, hogy míg a kávéőrleményben található olaj tulajdonságait tekintve megegyezik a jelenleg bioüzemanyag céljára termesztett növényekével, a kávé esetében hulladékot dolgozunk fel, ahelyett, hogy külön termesztenénk azt, így még jobb az energiaegyensúlya.”
Amerikai kutatók egyébként már 2008-ban egészen hasonló következtetésekre jutottak; az, hogy hat év elteltével még mindig újdonságszámba megy a technológia, nem sok jót ígér a fosszilis üzemanyagok kiváltása szempontjából.