Szerdától bruttó 4 forinttal emeli a Mol a benzin nagykereskedelmi listaárát, a dízel ára pedig 5 forinttal emelkedik – tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 398,6, a gázolajét pedig bruttó 399,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (4 Ft-os benzinár- és 5 forintos gázolajár-emelkedés) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint és a gázolajat is átlagosan 421-422 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd – a Portfolio.hu számításai szerint.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 14 forinttal, a gázolajét 5 forinttal drágábban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 3,4 %-os, a dízel esetén pedig 1,2 %-os áremelkedésnek felel meg.

A Mol döntésének hátterében részben a forint dollárral szembeni gyengülése, részben pedig a finomított dolláros jegyzésárak emelkedése áll. A nyersolaj, így a finomított termékárak emelkedésében az iraki termeléskiesés miatti félelmek játszották a főszerepet.