Hetek, hónapok óta aggódnak amiatt, hogy a Sao Pauló-i közlekedés, pontosabban az annak nevezett, áthághatatlan káosz akadályozhatja a világbajnokság lebonyolítását. A városban hétköznapinak mondhatók a 180 kilométeres forgalmi dugók, idén májusban pedig, alig három hete, amikor a helyi tömegközlekedési vállalat dolgozói sztrájkba léptek, közel 350 kilométeresre duzzadt a város útjain álló kocsisorok hossza, míg a metróállomásokon az alábbi videofelvételen látható pánikhangulat tört ki.

Nem véletlen, hogy egyes sportvezetők besokallnak, és radikális döntéseket hoznak. 
Az Amerikai Egyesült Államok csapata a számukra kijelölt bázison, Sao Paulo FC edzőpályáján, Barrafundában csapott volna össze Belgium tizenegyével, ám Marc Wilmots, a belgák vezetőedzője szerdán délután Jürgen Klinsmannal, az USA első számú trénerével folytatott egyeztetése után lemondta a zárt ajtók mögé tervezett bemelegítő mérkőzést. 
Wilmots nem titkolta, hogy a lehetetlen Sao Pauló-i közlekedés miatt döntött így. 
“Nem kockáztatom, hogy a csapat elutazzon a városba, ahol sztrájkok és dugók várhatnak ránk. Nem akarunk öt órán át a buszon ücsörögni” – nyilatkozta az Associated Press munkatársának. Az egykori sztárjátékos tapasztalatból beszélt: miután a belga válogatott megérkezett Brazíliába, máris ízelítőt kaptak az országban uralkodó közlekedési káoszból, és jelentős késéssel jutottak csak a szállásukra. 
Az amerikai csapatot váratlanul érte a döntés; a bejelentés előtt alig egy órával pozitívan nyilatkoztak a közelgő edzőmérkőzésről. Klinsmann utolsó simításnak szánta volna a meccset, mielőtt jövő hétfőn Ghána ellen élesben pályára lépnek. 

A nagy kérdés igazából az, hogy a brazil lakosság által a legkevésbé sem támogatott sportesemény milyen veszteségeket fog még elszenvedni a Sao Paulóban és a többi rendező városban uralkodó közlekedési nonszensz miatt (hogy a borzalmas közbiztonságot most ne is említsük).

EZT IS NÉZD MEG! – 21 eszement dolog, amit út közben láthatsz

Óriásdugók: elmarad a mai USA-Belgium barátságos meccs 1