Egy jól megválasztott személyi kölcsön nemcsak az új Ptk. változásai miatt nehézkesebbé váló autófinanszírozásra lehet jó alternatíva, de az új jármű nagyobb javítási költségeiben is segítséget jelenthet.

Ha autóvásárlás mellett döntünk, számos oldalról érdemes megvizsgálnunk, pontosan milyen költségekkel jár közvetlenül, illetve hosszabb távon, ha új járművet szeretnénk. A legjelentősebb összeget természetesen a leendő autónk ára jelenti. A fentebb említett változások miatt a korábbi autóhitelezési megoldások jó alternatívája lehet a személyi kölcsön. A személyi hitelek többsége szabadon felhasználható pénzforrást biztosít, amellyel még e megváltozott helyzetben is egyszerűen hozzájuthatunk ahhoz az összeghez, amelyért miénk lehet a vágyott jármű.


Igénylés előtt mindenképpen érdemes rászánni az időt hasonlóan alapos tájékozódásra a kölcsönünk kiválasztásához is, mint az új autó megkereséséhez, hiszen a hitel visszafizetéséig akár több százezer forintot is megspórolhatunk egy jó választással. A kölcsönök esetében az igényelni kívánt összeg THM-je az a kulcspont, amellyel a legkönnyebben és legszemléletesebben összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat.

A forintalapú, szabadfelhasználású személyi kölcsönök piacán az autóvásárlás szempontjából igen releváns 1 500 000 Ft-os összeggel és 60 hónapos futamidővel számolva a piacon elérhető konstrukciókat összehasonlítva, a Cofidis Fapados Kölcsöne a maga 15,8 %-os THM-jével az egyik legkedvezőbb megoldást jelentheti autóvásárlási terveink megvalósítására.

Hosszú távra tervezve azonban ennél is komolyabban érdemes fontolóra vennünk, hogy milyen költségeket ró háztartásunkra, ha úgy döntünk, hogy egy négykerekűvel gyarapodunk. A vásárlás mellett ugyanis számos egyéb olyan költséggel is kalkulálnunk kell, hogy ne jöjjünk (pénz)zavarba, amely korábban nem jelentkezett a háztartásunkban. Az autónk fenntartásának költségei – üzemanyag, adók, kötelező szervizek – mellett érdemes azt is számításba vennünk, hogy nagyobb hiba, esetleg kár esetén hogyan tudjuk finanszírozni, hogy újból üzembe állíthassuk a járművünket. Az ilyen nagyobb, a családi kasszára jelentősebb megterhelést jelentő javítások esetében is jó megoldás lehet a személyi kölcsön, illetve, ha korábbi hitelünk esetében olyan konstrukciót választottunk, amely esetében lehetőség van rulírozó megoldásra – a már törlesztett tőkerész újbóli igénybevételére – szintén könnyebbséget jelenthet. Érdemes tehát ezt az eshetőséget is fontolóra vennünk.