Egy liter benzinnel 3314 kilométert tett meg Rotterdamban egy francia diákcsapat által konstruált autó, ezzel új rekord született a világ legjelentősebb energiahatékonysági versenyén. Bronzérmes lett a Kecskeméti Főiskola.


A szervezők szerint a győztes csapat járműve majdnem 400 kilométerrel hosszabb utat tett meg, mint a tavaly, vagyis címvédés történt. A 30. rotterdami Shell Eco-marathon versenyen 200 európai diákcsapat indult, a győztes Franciaországból 57. A jövőautók versenyét 50 ezer néző kísérte figyelemmel a hét végén a holland kikötővárosban.

2096 km/literes eredménnyel a Kecskeméti Főiskola (GAMF) csapata végzett a harmadik helyen, a magyarok hozták el a technikai innovációért járó különdíjat is. A formatervezési díj szintén Magyarországra, a Kandó Electric csapatához került.

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team csapata az utolsó futamon elért 191 km/kWh eredménnyel a negyedik helyen végzett kategóriájában a versenyen. “Nagyon boldogok vagyunk, mert a tavalyi hetedik helyhez és a 133 km/kWh-hoz képest is hatalmas az előrelépés” – fogalmazott Pup Dániel tanszéki mérnök, aki több éve irányítja a győri egyetemi csapatot.