A brit Nemzeti Fizikai Kutatóintézet munkatársai olyan, forradalmi technológián dolgoznak, amely katonai és civil felhasználásra is igen ígéretesnek tűnik. Állításuk szerint három-öt éven belül elkészülhet annak a ‘kvantum-iránytűnek’ a működő prototípusa, amely minden jelenleginél pontosabb helyzetmeghatározásra lesz alkalmas. 


A berendezés műholdak vagy rádiótelefon-adótornyok helyett a Föld mágneses mezejét veszi alapul helyzete megállapításához. Ez több szinten is előnyösebb megoldást jelenthet a jelenlegieknél: egyrészt a navigációs rendszerek működésének nem lesz feltétele, hogy “lássák” a műholdakat, másrészt megzavarni sem lehet működésüket – sem tudatosan, mint azt a jelenlegi GPS rendszer esetében a katonaság gyakran alkalmazza is; sem olyan természeti jelenségekből kifolyóan, mint mondjuk egy napkitörés. 
A hadsereg számára különösen értékes volna ez az új technológia – a tengeralattjárók például a felszínre emelkedéskor akár több kilométeres pontatlansággal jelzik helyzetüket -, ezért 270 millió fonttal támogatja a fejlesztését.