Bruttó három forinttal emeli szerdától a Mol a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát – tudta meg a Portfolio.hu. Mindez azt jelenti, hogy az olajtársaság a benzin literjét bruttó 390,6, a gázolajét pedig bruttó 398,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Ahogy a Portfolio.hu fogalmaz, bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (3 Ft-os benzin és gázolajár emelkedés) szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 411-412 forintos, a gázolajat pedig 420-421 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Drágul mindkét üzemanyag! 2 Nagyjából a tavalyi árakon van most az üzemanyag: az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 3 forinttal, a gázolajét 4 forinttal drágábban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 0,7%-os, a dízel esetén 1%-os áremelkedésnek felel meg.

Az árak emelkedését részben az orosz-ukrán konfliktus újbóli kiújulása indokolja, ugyanis Putyin arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Ukrajna nem fizeti ki gáztartozását, úgy Oroszország június 1-től csak előrefizetés esetén szállít majd az energiahordozóból. A hazai autósokat ugyanakkor a forint dollárral szembeni gyengülése is rosszul érintette.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy eheti prognózisában a GKI csak a gázolaj árának emelését nevezte piaci alapon indokoltnak.