A két hónapja hatályba lépett új polgári törvénykönyv változásai jelentősen megbolygatják az autóhitelezés korábbi gyakorlatát. Az autóvásárlóknak a személyi kölcsönök jelenthetnek ebben a helyzetben megoldást.

Új törvénykönyv – új típusú autófinanszírozás Az új Ptk. néhány változása jelentősen megváltoztatja az autóhitelezési gyakorlatot. Az egyik legfontosabb változás a hitel fedezetéhez kapcsolódik. A márciusi 15-i hatályba lépéssel megszűnt például az ún. opciós vételi jog intézménye, amely azt a célt szolgálta, hogy a hitelező bank megszerezhesse az autó tulajdonjogát, ha az ügyfél nem fizet, majd eladva azt, az így befolyó bevételt beszámította a tartozásba, ezzel fedezve a hitelösszeget. A változás azonban azt jelenti, hogy az autóhiteleknél így elveszhet a közvetlen fedezet a hitelező számára.

Az új jogi helyzethez alkalmazkodva új konstrukciók kidolgozására van illetve lesz majd szükség; és amíg ezek nem állnak rendelkezésre, illetve nem biztosított az új rendszer zökkenőmentes működése, addig lelassulhat az autóhitelek folyósítása. Mi jelenthet mégis megoldást? A szabadfelhasználású személyi kölcsönök például, azonban ezek esetében sem mindegy, hogy hogyan választunk.

Autót személyi kölcsönből!


A személyi hitelek többsége szabadon felhasználható pénzforrást biztosít, tehát sem a hitelcélt, sem számlákat nem kell igazolnunk a hitelösszeg elköltéséhez, a hitel fedezetét pedig az ügyfél saját megszerzett rendszeres havi jövedelme nyújtja.

Azaz, ha személyi kölcsönhöz folyamodunk, még e megváltozott helyzetben is egyszerűen hozzájuthatunk ahhoz az összeghez, amelyért miénk lehet a vágyott jármű.

A THM a kulcspont
Következő lépésként már csak a legjobb hitelterméket kell megtalálnunk – szerencsére itt már könnyebb dolgunk lehet, hiszen míg a számunkra legmegfelelőbb autó kiválasztásához számos tényezőt össze kell hasonlítanunk, a kölcsönök esetében az igényelni kívánt összeg THM-je lesz a kulcspont. A THM az az egységes mutató, amely a kölcsön esetében minden tételt tartalmaz, amely költségként jelentkezik a hitelezés során. Minél alacsonyabb tehát ez a szám az összehasonlított hitelek esetében, annál kedvezőbb – olcsóbb – hitelről beszélhetünk. A forintalapú, szabadfelhasználású személyi kölcsönök piacán az autóvásárlás szempontjából igen releváns 1 500 000 Ft-os összeggel és 60 hónapos futamidővel számolva a piacon elérhető konstrukciókat összehasonlítva, a Cofidis Fapados Kölcsöne a maga 15,8 %-os THM-jével az egyik legkedvezőbb megoldást jelentheti autóvásárlási terveink megvalósítására.