Mikor hallottunk olyan híreket utoljára, hogy valami forradalmian új technológiát alkalmaznának az útépítésnél? Nem igazán emlékszem ilyesmire mostanában – persze cáfoljátok meg ha tévednék -, de a Studio Roosegaarde cég végre támogatót talált a 2012 óta készülő projektjére.
A holland kormányt sikerült meggyőzniük, hogy az N329 jelű autópálya 500 méteres szakaszán építsenek ki kísérleti útszakaszt, amely úgy világít, hogy semmilyen külső fényforrás nem kell hozzá. Olyan fényelnyelő festésre cserélték az említett helyen a lámpákat, amely nappal feltölti magát, éjjel pedig világít (foszforeszkál). 
Ilyet még filmben sem nagyon láttunk 1
Egyelőre még csak az út széleit, és a felezővonalat vonták be a speciális festékkel, de az elképzelés az lenne, hogy olyan anyagot fejlesszenek ki, ami reagál a hőre is, és hidegben hőpelyhek jelennének meg az útburkolaton. Sajnos a Studio Roosegaarde ötletével nagyon sok zárt ajtóra talált, egyelőre a holland autópálya az, ahol találkozhatunk ezzel a különleges megoldással.
Ilyet még filmben sem nagyon láttunk 2
Ilyet még filmben sem nagyon láttunk 3
Arról még nem nyilatkozott a cég, hogy a festés mennyire kopásálló, de azt elárulták, hogy naplemente után 8 órán keresztül képes világítani. A két legnagyobb kérdés az, hogy borús időben is feltöltődik-e kellőképpen, és a kopás mennyire befolyásolja a világítás időtartamát?