Az amerikai székhelyű RM Auctions európai árverésén vesz részt Sir Stirling Moss egykori versenyautója, egy 1956-os Maserati. Emlékezetes darab, hiszen egy fékhiba következtében csaknem megölte legendás pilótáját és annak navigátorát, akik így az őket egyébként megillető dobogó helyett egy fára csavarodva végezték a Mille Miglia országúti versenyt. 
Az autót megjavították, és egy leendő versenyautó, az 5.7 V8-as 450S hajtásláncának tesztelésére használták. Egy évvel később ismét Moss (és Juan Manuel Fangio) ült volánja mögé a Buenos Aires-i ezer kilométeres versenyen, ám sebességváltó-hiba miatt kiállni kényszerült. Később az előző évi baleset helyszínére is visszatért, ám kísértette a múlt: a Mille Miglián újra összetörték. Mivel az autóversenyzők babonás népek, tíz évig feléje sem néztek, 1965-ig motor nélkül rohadt egy műhelyben. 
Az Isten összetörte, te megveheted 2
A nyolcvanas évekig hányódott egyik helyről a másikra, míg aztán harminc éve kapott egy, az utoljára használt nyolchengeressel azonos motort. 1987-ben újfent részt vett a Mille Miglián, ezúttal sérülések nélkül, és ezzel többé-kevésbé véget ért aktív pályafutása. 
A 450S-ből összesen tizenegy példány készült, harminchárom éve most először nyílik lehetőség megvásárolni a motorsport-történelem eme kevéssé ismert, ámde tagadhatatlanul gyönyörű mérföldkövét. Az aukciós ház 4,0-5,5 millió eurós záró árra számít, ami 1,2-1,65 milliárd forintot jelent.
Az Isten összetörte, te megveheted 3