Szerdától bruttó öt forinttal emeli a Mol a benzin, és hárommal a gázolaj nagykereskedelmi listaárát – tudta meg a Portfolio.hu. Ennek megfelelően a benzin literjét bruttó 395,6, a gázolajét pedig bruttó 404,6 forintért adja majd a cég a kiskereskedőknek.

Az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, de az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (5 Ft-os benzin és 3 Ft-os gázolajár-emelés) találkoznak majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 416-417 forintos (szeptemberben volt utoljára ilyen magasan), a gázolajat pedig 426-427 forintos literenkénti áron tankolhatják majd.

A Portfolio.hu számítása szerint az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 15 forinttal, a gázolajét 5 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 3,5%-os, a dízel esetén 1,2%-os csökkenésnek felel meg.

Szerdától féléves csúcson a benzinár 2 Az árak emelkedésének oka kisebb részben a forint árfolyamának gyengülése a dollárhoz képest. Az árcsökkentés mögött nagyobb részt a dolláros termékárak emelkedése a magyarázat, melyet a líbiai kitermelés körüli fennakadások indokolnak.

Természetesen azonos márkán belül is jelentős árkülönbségek lehetnek a kutak árai között.