A jó idővel a motorosok is visszatérnek a közlekedésbe, ám ekkorra sok autós elszokik a kétkerekű közlekedőktől, nem figyel oda kellőképpen, valamint a motorosok sem minden esetben tartják be a közlekedési szabályokat. Magyarországon folyamatos növekedést mutat a motorkerékpárok száma: 2013-ban már közel 160 000 nagymotor és robogó volt forgalomban. A statisztikák szerint 2013-ban 1333 olyan közúti baleset történt itthon, amelyben motorkerékpárosok is érintettek voltak, ami 2001-hez képest közel 37 százalékos növekedés.

A motorosok 658 alkalommal szerepelnek a baleset okozójaként az elmúlt év adataiban, amely csaknem 33 százalékkal több, mint tizenhárom évvel ezelőtt. A két keréken közlekedőket nem védi karosszéria és az autóknál megszokott biztonsági elemek, így az ő esetükben a baleseti kockázat kiemelten magas: egy uniós vizsgálat szerint 18-szor nagyobb a halálos baleset kockázata, mint az autósoknál.

Balesetmegelőzési tippek motorosoknak 1
Az Europ Assistance szakemberei azt javasolják, hogy az első használat előtt mindenképpen ellenőrizzük a motort. Az alábbi egyszerű tanácsok betartásával sokat tehetünk a károk megelőzéséért.

Motorozás előtt

1. Mielőtt az első útra elindulnánk, vizsgáljuk át a kerekeket esetleges sérüléseket keresve, ellenőrizzük a nyomást, az abroncsok futófelületének állapotát: az abroncsok a sokszor még hideg, nyirkos aszfalton másképp viselkednek, az elkopott gumik pedig balesetveszélyesek.
2. Ellenőrizzük az olajszintet, a fékek, a lámpák működését és az akkumulátor állapotát!
3. Ha olyan hibát találunk, amelyet nem lehet egyszerűen javítani, forduljunk szakszervizhez, ne próbáljuk egyedül megjavítani!
4. Minden úton viseljünk megfelelő, protektoros motorosruhát! Az indulás előtt ellenőrizzük a felszerelés, a védőruha, a bukósisak állapotát, megfelelő-e a méretük, kényelmesen tudunk-e mozogni bennük – a védőfelszerelés egy baleset, esés alkalmával életmentő lehet.
5. Nem csak a járműnek, de a sofőrnek is ajánlott “bemelegítenie” az első motorozás előtt. Ne élesben kezdjünk, tegyünk rövidebb próbautakat kevésbé forgalmas utakon. Tudásunkat felfrissíthetjük vezetéstechnikai tréninggel, amely különösen hasznos, ha még kezdők vagyunk, vagy hosszú kihagyás után ülünk újra motorra. A rendőrség például az egész országban szervez ingyenes tréningeket.
6. Közlekedés közben minden esetben tartsuk be a KRESZ szabályait, és az előírt sebességet ne lépjük túl!
7. Akár külföldön, akár az országon belül indulunk hosszabb vagy rövidebb túrára, mindenképpen ajánlott biztosítást kötni.