A héten meghozott bírósági ítélet szerint másfél évre eltiltották a vezetéstől, és 120 óra közösségi munkára ítélték azt az anyukát, aki a megengedett véralkoholszint kétszeresével ült volán mögé, és veszélybe sodorta gyermekét.

A Manchesteri Egyetem biztonsági őrei még tavaly decemberben vették észre az iskola területén parkoló autót, amelynek kormányánál egy nő aludt. Amikor megpróbálták felébreszteni, megcsapta az orrukat az alkoholszag, ezért értesítették a rendőrséget. A kiérkező járőr egy félig üres whisky-s üveget talált az autóban, a hátsó ülésen pedig egy, a jeges időben vacogó kisfiút.
Szerinted elég szigorú volt az ítélet?
A börtöntől nem lesz jobb anya, szerintem megtanulta a leckét
1% ()
Soha nem adnám neki vissza a gyerekét
1% ()
Vihar a biliben, egy jó ügyvéddel megúszhatta volna az egészet
1% ()
A 29 éves Angela Willant felébresztették, de a józansági teszten megbukott, a szonda pedig a megengedett határérték kétszeresét mutatta ki nála. Mint később elmondta, aznap este egy barátja járt náluk, akivel elfogyasztottak öt italt, majd a nő gyermekével együtt autóba ültek. A kocsinak kiürült a tankja, ekkor a férfi elindult üzemanyagért, de többet sem látták; a részeg nő pedig elaludt a fűtetlen kocsiban. 
Az ittas autóvezetést és a gyermek veszélyeztetését a kötelező biztosítás hiányával súlyosbította a nő, akit végül szabadságvesztés helyett csak közösségi munkára ítéltek, továbbá egy éven át felügyelő tisztet neveztek ki mellé.
Egyes szülők egyébként megbízhatóan ostobák tudnak lenni, ha a gyermekükről van szó. Hagytak már kint gyereket autóban kocsma előtt, szexbolt parkolójában, de rock-koncerten is. Mások ügyelnek arra, hogy ne maradjon magára a gyermek, na de mi értelme, ha azért viszik őket magukkal, hogy felgyújtsanak egy autót, vagy éppen bankot raboljanak. És akkor még nem szóltunk azokról, akik szexuális szolgáltatásokat vesznek igénybe, miközben hátul ott utazik a kicsi.


A volánnál alvásra visszatérve, a műfaj nem hivatalos világcsúcsát az az új-zélandi nő tartja, aki több száz kilométert vezetett anélkül, hogy tudatánál lett volna – és közben még sms-eket is küldött. A nőt tavaly augusztusban kapták el, miután egy barátja aggódva felhívta a rendőrséget, mert a fiatalasszony altatót vett be, majd volánhoz ült. Mint kiderült, akkor már tizedik hónapja vezetett többé-kevésbé rendszeresen álomban. A rendőrség végül öt órával később, 300 kilométerrel odébb talált rá a nőre, aki békésen szundított autója kormánya mögött, régi otthonának autóbeállójában.
Egy tavaly ilyenkor végzett, észak-amerikai felmérés szerint az autósok 4,3 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt 30 nap alatt elaludt a kormánynál. A valós esetek száma azonban ennél nyilván nagyobb, hiszen – mint azt az új-zélandi hölgy története is mutatja – van, akinek fel sem tűnik, hogy elaludt; igaz, többségük legfeljebb egy, két másodpercre. Arra vonatkozóan, hogy az elalvós balesetek hány százalékba képviseltetik magukat a halálos kimenetelű ütközéseken belül, nincsenek megbízható adatok. Az viszont kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem az idősek, hanem a 25-34 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett ebből a szempontból.