Megugrott a halálos balesetek száma 1

Két autó ütközött, három sérültet kórházba vittek az M3-as autópályáról.

A halálos, súlyos és könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt nőtt, mindegyik tíz százalék feletti mértékben. Közúti balesetben 82 fő vesztette életét, ez 14 fővel (20,6 százalékkal) több az előző évi adatnál (akkor 68 fő volt az áldozatok száma). A súlyos sérülések számában 9,3, a könnyű sérüléseknél pedig 8,5 százalékos növekedés mutatható ki.

Az ittasan okozott balesetek száma ugyancsak nőtt, ennek mértéke eléri a 23 százalékot (148 helyett 182 esetben okoztak balesetet ittas közlekedők – járművezetők és gyalogosok egyaránt). Ennek megfelelően az ittasan okozott balesetek aránya az összes személysérüléses közúti baleseten belül 8,78-ról 9,68 százalékra nőtt.

A balesetek okainak sorrendje nem változott, bár az elsőbbségadási kötelezettség megszegéséből adódó balesetek száma növekedést mutat. Abszolút és relatív gyorshajtás miatt 588 (az összes baleset 31 százaléka), elsőbbségi jog megsértése miatt 502 (27%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 240 baleset (13%) járt személyi sérüléssel.

Az adatok jóval kedvezőtlenebbek az előző év február végén regisztrált értékeknél, nagyjából a 2011. évi helyzetnek felelnek meg. A balesetek és a halálos sérülések számának alakulására a megszokottnál jóval enyhébb téli időjárás, valamint a nagyobb átlagos haladási sebességet lehetővé tévő út és látási viszonyok minden bizonnyal kedvezőtlenül hatottak. Jó hír ugyanakkor, hogy az év első két hónapjában egyetlen közúti gyermektragédia sem történt, ugyanakkor 25 gyalogos és 10 kerékpáros vesztette életét balesetben. 2014. február 28-ával bezárólag 23 olyan napot regisztráltunk, amikor nem történt közúti tragédia.